Kultúra

Százontúliak, dívák és digitális nomádok – itt vannak a Verzió filmjei

Dívák / HBO
Dívák / HBO

A 18. Verzió Filmfesztiválon összesen 35 ország 64 filmjét lehet megnézni november 9. és 14. között személyesen a mozikban, majd november 15-től egy hétig online. A szervezők közleménye szerint a fesztiválon bemutatott dokumentumfilmek aktuális emberi jogi témákat dolgoznak fel, mint az emberiség környezetre gyakorolt hatása, a testi-lelki traumákkal való megküzdés útjai, újságírók, tinédzserek, aktivisták történetei a hatalommal, becsontosodott rendszerekkel való küzdelemről vagy a fiatalok elszánt harca a jobb jövőért.

Az idei magyar versenyprogramban Magyaroszágon előszőr lesz látható a Dívák, ami egyben a fesztivál nyitófilmje, továbbá Oláh Kata legújabb dokumentumfilmje, a Digitális nomádom és a Sábesz stikában, Shiri Zsuzsa és Wizner Balázs filmje. Látható lesz a már korábban bemutatott Tobi színei, az Anyáim története, a Mesék a zárkából, a Még emlékszem, az Idegek játéka és a Ketten.

Kinek a háború, kinek a hosszú élet

A nemzetközi versenyprogramba idén is a világ minden tájáról érkeznek díjnyertes dokumentumfilmek emberi jogi és társadalmi témákban, melyek először lesznek láthatók Magyarországon. Az Arica című film az azonos nevű chilei kikötővárosban játszódik, és az odahordott veszélyes hulladék súlyos, hosszú távú következményeit mutatja be. Az Örökké esni fog utazás a háború és béke végtelen körforgását mutatja be a szíriai polgárháborútól az ukrajnai konfliktusig. A Rohingyák száműzetésben – Vándorlástörténetben pedig egy fiatal rohingya férfi kalauzol a sorstársai álmai és rémálmai között.

A versenyprogramok filmjeit a nemzetközi zsűri, a diákzsűri és a közönség is értékeli a fesztivál folyamán, a nyerteseket pedig a fesztivál záróeseményén, november 13-án hirdetik ki. Ekkor látható majd a fesztivál zárófilmje, a Százontúliak, amelyben százévesnél idősebb emberek osztják meg élettapasztalatukat és életigenlő történeteiket, hogy segítsenek közelebb kerülni a hosszú élet titkához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik