Kultúra

Az elmúlt húsz év legjobb dalszövegei (X)

Az elmúlt 21 év hazai könnyűzenéjének legizgalmasabb dalszövegei közül válogatottunk, sorrendiség és a teljesség igénye nélkül.

Jó popdalt írni művészet és komoly szellemi teljesítmény. Igazi kihívás, ami ideális esetben nem kizárólag zenei megvalósításában, de szövegét tekintve is kimagasló, elgondolkodtató. Három-négy percbe sűrített, dallammal és harmóniákkal kísért kinyilatkoztatások felelősségről és mértékről, kérdőjeles jövőről és lezárt múltról, felhőkről és vámpírokról. Háromrészes cikksorozatunkban az elmúlt 21 év hazai könnyűzenéjének legizgalmasabb dalszövegei közül válogatottunk, sorrendiség és a teljesség igénye nélkül.

Kulturális értelemben is fontos mérföldkő volt az életemben az érettségi és az azt követő főiskolai évek. Ekkoriban kezdtem igazán falni a könyveket. Jellemzően azután, hogy nem volt többé olyan, hogy „kötelező olvasmány”. Nekem úgy egyszerűen sosem ment. Nem irigylem a tanárokat. Hogyan tehető vonzóvá az olvasás az alfa generáció számára két TikTok videó között? Erőltetéssel biztosan nem. Messzire vezető kérdés, aminek megválaszolására ez az írás nem vállalkozik, úgyhogy forduljunk is vissza.

a kép forrása Akkezdet Phiai / Facebook

Ebben az időszakban kezdett elmélyülni a zenerajongásom és valószínűleg ekkortájt tudatosult bennem először az az érzés, hogy sokkal több mindent szeretnék elolvasni, meghallgatni, megérteni és befogadni, mint amennyire fizikailag képes vagyok, vagy épp a szabadidőm engedi. Pedig akkoriban abból jóval több jutott. De 2007 nyara más szempontból is emlékezetes maradt.

A Magyar Rádió kettes csatornája, a Petőfi ugyanis – az addigi kínálatához és arculatához képest – 180 fokos fordulattal, no és persze továbbra is országos lefedettséggel nyitott új fejezetet a magyar könnyűzene életében.

Végre olyan zenekarok, előadók, dalok és stílusok jutottak el a hallgatókhoz, amelyek addig nem, vagy csak egy nagyon szűk réteg számára voltak elérhetőek, jellemzően lokális, jóval kisebb eléréssel rendelkező adókon. És hogy ez miért fontos? Egy alternatív, párhuzamosan létező zenei univerzum vált elérhetővé potenciálisan több millió hallgató számára, ahol az ún. underground lassan, de biztosan feljöhetett a homályos, dohos pincékből és elkezdhetett kopogtatni a fősodor ajtaján. Az MR2 Petőfi, illetve az év őszén, 2007 októberében elindult, magyar tartalmakat kínáló MTV (Music Television) popkulturális hatása és inkubátor szerepe mérhetővé, egyúttal megkérdőjelezhetetlenné vált, amiből rengeteg hazai produkció profitálhatott. Nélkülük talán a most következő dalokat sem ismernénk annyian.

Kíváncsi vagy a folyatásra? Az elmúlt húsz év legjobb magyar dalait bemutató cikksorozat második része már elérhető a Libri Magazinon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik