Klausz Ádám / Fortepan
Kultúra

Az 1956-os forradalom falusi történéseit mutatja be a Szentendrei Skanzen

A hétvégén színészek segítségével mutatják be a hatvanöt évvel ezelőtti eseményeket.

Történelem és mindennapok vidéken címmel tart kétnapos rendezvényt október 23-án és 24-én a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum – áll az intézmény MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

A Skanzen autentikus környezetében az 1950-es évek ruháiba öltözött színészek jelenítik majd meg a forradalom időszakának pillanatait, a múzeum portáin pedig az adott falu történetéhez kapcsolódnak majd a jelenetek. A faddi háznál teherautón élelmiszert és ruhát gyűjtenek majd a budapesti forradalmároknak, az ásványrárói háznál a mosonmagyaróvári vérengzés egyik falubeli áldozatának halálára emlékeznek, a kisalföldi Jánossomorján pedig a forradalom leverése utáni menekülést idézik fel.

Az Andaut és Jánossomorját összekötő kis lápos mocsári híd sokak számára a reményt jelentette az 1956-os események idején, megközelíthetetlensége miatt a legtovább nyitva maradt menekülési lehetőség volt a forradalom végnapjaiban. Az osztrák határ 1957 eleji lezárásáig csaknem hetvenezer magyar menekült át itt Ausztriába, azonban többen eltévedtek, megfagytak a mocsárban – idézik fel a közleményben.

A hajdúbagosi lakóházban emellett az ötvenes évek öltözékeit próbálhatják fel az érdeklődők, a horvátzsidányi pajta és a vöcköndi lakóház pedig játékudvarnak ad otthont.

Az ünnepi hétvégén ismeretterjesztő előadások, filmvetítés, regisztrációhoz kötött, a születés, keresztelő, esküvő és temetés különböző szokásait, jellegzetességeit bemutató bringatúra, sportprogramok, kvízjátékok és kézműves foglalkozások is várják a látogatókat.

 

Kiemelt képünk illusztráció, a Corvin közben készült a forradalom napjaiban.

Ajánlott videó