Kultúra

Átadták az első „környezetvédelmi Nobel-díjakat”

Earthshot Prize
Earthshot Prize
Costa Rica-i, indiai és bahamai projekt is volt a vasárnap átadott Earthshot Prize nyertesei között. A Vilmos cambridge-i herceg által tavaly alapított, környezetvédelmi Nobel-díjként is emlegetett elismerést öt kategóriában osztották ki Londonban.

A kategóriák nyertesei egyenként egymillió fontos (427 millió forintos) pénzjutalmat kaptak a londoni Alexandra Palace-ban megrendezett díjátadó ceremónián, amelynek színpadán Emma Watson, Emma Thompson és David Oyelowo brit színészek is csatlakoztak Vilmos herceghez.

Az Earthshot Prize nevét a Moonshot kifejezés ihlette, amit az Egyesült Államok az űrverseny során a Holdraszállás-projektre használt. A párhuzam nem véletlen: az alapítók szerint most hasonlóan széleskörű összefogásra van szükség az égető környezetvédelmi problémák megoldására – olvasható az MTI hírében.

A szervezők az éghajlatot, az óceánokat, a légszennyezést, a hulladékkezelést és a biológiai sokféleséget érintő problémákra várnak olyan megoldási javaslatokat, amelyek 2030-ra már segíthetik a bolygó regenerálódását. A díjra magánemberek, közösségek, tudósok, aktivisták, közgazdászok, kormányok, bankok, vállalkozások, városok és egész országok is pályázhatnak.

Az öt kategória díjazottjait a tizenöt jelöltre szűkített listáról egy zsűri választotta ki, aminek munkájában David Attenborough mellett Cate Blanchett és Shakira is részt vett.

A természetvédelmi és -helyreállítási kategória díját Costa Rica nyerte: a dél-amerikai ország egykor erdőségeinek nagy részét kiirtotta, de mára megduplázta a fák számát. A győztes program lényege, hogy fizetnek a helyi lakosoknak a természetes ökoszisztémák helyreállításáért, valamint újjáélesztik az esőerdőket.

A levegő megtisztításáért odaítélt díjat az indiai Takachar nevű vállalat kapta egy olyan hordozható gép elkészítéséért, ami a mezőgazdasági hulladékot műtrágyává alakítja, és ezzel elkerülhetővé teszi, hogy a gazdák felégessék földjeiket, további légszennyezést okozva.

Az óceánok újjáélesztésének díját a bahamai Coral Vita-projekt nyerte el, ami egy új módszerrel segít a világ haldokló korallzátonyainak helyreállításában. A módszert két barát fejlesztette ki a Bahamákon, lényegét pedig a speciális tartályokban nevelt korallok adják, amik ötvenszer gyorsabban nőnek a természetben lévőknél, így az elpusztult telepeket azonnal pótolni tudják velük.

A pazarlásmentes világ építéséért járó díjat Milánó kapta egy olyan programért, amelyben összegyűjtik a fel nem használt ételt és rászorulók között osztják szét. A kezdeményezéssel jelentősen csökkent a városban kidobott élelmiszer mennyisége, egyúttal pedig az éhezés problémáját is kezelni tudták.

Az éghajlatváltozásra megoldást kereső projektek közül egy thaiföldi-német-olasz projektet jutalmaztak: az AEM Electrolyzer megújuló energiával bontja a vizet hidrogénre és oxigénre a hidrogén előállításához, ami azért előrelépés, mert ehhez általában fosszilis tüzelőanyagokat használnak.

Vilmos herceg a díjátadón arról beszélt, hogy a következő tíz év „döntő évtized” lesz a bolygó számára.

Fogytán az idő. Egy évtized nem tűnik elegendőnek, de az emberiség már korábban is képes volt megoldani megoldhatatlannak tűnő dolgokat

– mondta.

A napokban Vilmos herceg azt szorgalmazta, hogy a világ vezető elméi az űrturizmus fejlesztése helyett inkább a Föld megmentésére összpontosítsanak.

A gála fellépői között volt Ed Sheeran és a Coldplay, és hogy megőrizzék a díjátadó környezetbarát elkötelezettségét, a zenéjükhöz szükséges energiát hatvan pedálozó kerékpáros biztosította – számolt be a BBC, hozzátéve, hogy a gálára érkező hírességek egyike sem repülővel utazott, nem használtak műanyagot a színpad építéséhez, és a résztvevőket arra is kérték, hogy legyenek tekintettel a környezetre, mikor az alkalomra viselt ruhát kiválasztják.

A 2022-es díjátadót az Egyesült Államokban rendezik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik