Kultúra

William Shatner az űrutazás után: Vajon ilyen a halál is?

A 90 éves színész tegnap az űrben valaha járt legidősebb emberré lépett elő.

William Shatner neve az elmúlt több mint ötven évben egybeforrt a világ egyik legsikeresebb sci-fi sorozatával, a Star Trekkel, hiszen az első sorozat (1967-1969) Kirk kapitányának bőrébe bújt színész hét későbbi mozifimben szerepelt, illetve újra magára öltötte a Csillagflotta egyenruháját.

Régi álma vált tehát valóra tegnap, mikor az Amazonnak köszönhetően a világ leggazdagabb emberévé vált Jeff Bezos Blue Origin nevű vállalatának köszönhetően valóban eljutott az űrbe.

A hétfőről szerdára halasztott út előtt a színész így nyilatkozott:

Izgatott és nyugtalan vagyok, és kissé ideges és ijedt is az előttem álló kaland miatt. De ilyenkor arra gondolok, hogy mennyire drámai lesz, ha majd látom az univerzumot és benne a Földet, megfigyelem az ellentétet az előbbi ellenségessége és az utóbbi melegsége között, és átélem annak fontosságát, hogy muszáj megőriznünk a bolygót, anélkül, hogy tönkretennénk.

A felszállástól a leszállás pillanatáig számítva is csak alig tízperces úton a New Shepherd űrhajó átlépte a világűr határát jelző, nagyjából száz kilométeres magasságban lévő Kármán-vonalat, így a vele tartó három másik űrturistával együtt három-négy percen át tapasztalhatták meg a teljes súlytalanságot.

Kapcsolódó
Űrutazást tett Kirk kapitány, azaz a 90 éves William Shatner
A kanadai színész a Blue Origin New Shepard nevű űrhajóján utazott.

Az ezzel a valaha az űrben járt legidősebb emberré előlépett Shatner a kabinból kilépve nem meglepő módon teljesen el volt ragadtatva – a helyszínre érkező riportereknek így foglalta össze az élményt:

Erre a világon mindenkinek szüksége van. Ezt a világon mindenkinek látnia kell. Azt, ahogyan a kék szín hirtelen eltűnik, és a feketeségbe bámulsz. A beborító kékséget, ezt a takarót, a nyugtató kéket, ami körülöttünk van, csak elintézzük annyival, hogy “Ó, ez a kék ég.” És aztán hirtelen átjutsz ezen, majd a feketeségbe bámulsz, a fekete rémségbe. Aztán lenézel, és ott a Földanya, a biztonság, és […] vajon ilyen a halál is? Huss, és vége.

Később maga Bezos is feltűnt a négy űrturista mellett, így a színészlegenda felé fordulva folytatta:

„Amit tőled kaptam, az minden várakozásomat felülmúlta. Remélem, sosem felejtem el. És remélem, mindig fenn tudom tartani azt, amit most érzek. Nem akarom elveszíteni ezt az élményt.”

A történtek egy része a BBC videójában itt látható:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik