Kultúra

Ma kezdődik a négynapos Margó Irodalmi Fesztivál

Margó Fesztivál
Margó Fesztivál
A magyar és nemzetközi szerzők egész sorát felvonultató rendezvényt idén a Várkert Bazárban tartják.

Számos nemzetközi és magyar szerző részvételével, magyar és világirodalmi könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, Könyves Sétákkal és egyéb programokkal várja a közönséget az idén tízéves Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, amelyet a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, a Müpával közös szervezésben tartanak meg csütörtöktől vasárnapig a Várkert Bazárban – olvasható az MTI közleményében.

A Margón két év után ismét lehetőség lesz találkozni nemzetközi szerzőkkel: itt mutatja be például Nagyapám engem agyonlőtt volna című könyvének magyar kiadását a német Jennifer Teege – aki nagyapja, a náci Amon Göth és családja történetét beszéli el –, illetve a Könyves Magazin által az év könyvének választott Menny és Pokol-trilógiát is jegyző izlandi Jón Kalman Stefánssont, aki Ásta című regényével érkezik.

A szintén izlandi Sigrídhur Hagalín Björnsdóttir A sziget című thrillerével már bemutatkozott a magyar olvasóknak, most pedig új könyvével jön a Margóra, de a fesztivál vendége lesz két Európai Unió Irodalmi díjas szerző, a francia Gaëlle Josse és a katalán Iréne Sola is.

A fesztiválon mutatja be friss könyvét mások mellett Bartók Imre, Bodor Ádám, Csányi Vilmos, Danyi Zoltán, Háy János, Földényi F. László, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Kollár-Klemencz László, Markó Béla, Mezei Márk, Pataki Ági, Simon Márton, Szilasi László, Tisza Kata és Tóth Krisztina is.

A könyvbemutatók és beszélgetések mellett esténként zenés programok zárják a napot: a Magashegyi Underground a kortárs magyar irodalom verseit feldolgozó előadásával szerepel, fellép a Klasszik lasszó irodalmi-zenei projekt, Czinki Ferenc, Kemény Zsófi, Vitáris Iván és a Blahalouisana zenekarból ismert Schoblocher Barbara, Jancsó Gábor, Pénzes Máté produkciója, sőt, a Margón debütál a Belefér egy pici szívbe című előadás is, amelyben a Csík zenekar tagjai zenésítették meg Grecsó Krisztián gyerekverseit.

A tavaly megkezdett együttműködést folytatva ezúttal is lesznek a Könyves Magazinnal közös szervezésben olyan városi séták, melyek az irodalmi művek tükrében mutatják be Budapest különböző arcait.

Ezúttal is a fesztivál csütörtöki megnyitóján adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat; a hét éve indított irodalmi díj nyertese az 500 ezer forintos pénznyeremény és a próbafordítás mellett 10 millió forint értékű médiatámogatásban is részesül.

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a járványügyi szabályokat figyelembe véve, a nézők és a közreműködők biztonságát szem előtt tartva valósul meg, a rendezvényen való részvételi feltételekről a szervezők folyamatosan tájékoztatnak a https://www.margofeszt.hu weboldalon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik