Kultúra

Levette a Brown Sugart turnéja dallistájáról a Rolling Stones, mert az a rabszolgaságról szól

A dal miatt nem először érték kritikák az ikonikus zenekart, tagjai azonban egészen másként magyarázzák az eltüntetését a koncertek állandó programjából.

Levette Brown Sugar című, fekete nőket ábrázoló és a rabszolgaságra utaló szöveget tartalmazó dalát amerikai turnéja dallistájáról a Rolling Stones – adta hírül az MTI.

Az amerikai slágerlistákat épp ötven évvel ezelőtt, 1971-ben vezető dal levételének hírét a zenekar gitárosa, Keith Richards a Los Angeles Times-nak erősítette meg, majd hozzátette: meglepte, hogy az emberek „el akarják azt temetni”, annak ellenére, hogy az a rabszolgaság szörnyűségéről szól. Az MTI híre szerint Richards úgy gondolja, hogy az emberek talán nem értették meg a lényegét, így reméli, hogy a dal időben visszanyerheti a régi dicsőségét.

A döntést Mick Jagger egészen mással indokolta:

A Brown Sugart 1970 óta minden koncerten játszottuk, ezért néha azt gondoljuk, hogy kivesszük, és meglátjuk, milyen lesz így. Lehet, hogy majd visszatesszük

–mondta.

A Brown Sugar a Jumpin’ Jack Flash után – a Setlist.fm adatai szerint – egyébként a zenekar koncertjein a legtöbbet játszott dal, a Spotify-felhasználók pedig több mint 170 milliószor játszották le. Az MTI híre szerint

a dal fülbemászó nyitó motívuma és dallama gyakran feledtette a dalszöveg erőteljes utalásait a rabszolgaságra, a szexre, a szadomazochizmusra és a heroinra.

Egy 1995-ös interjúban Jagger is jóval keményebben fogalmazott:

Ma már biztosan nem írnám meg ezt a számot. Valószínűleg cenzúráznám magam. Azt gondolnám: ó, istenem, nem, le kell állnom. Isten tudja, mit akartam ezzel a dallal. Akkora egy zagyvaság, csupa mocskos dolog.

Az ikonikus zenekart korábban is érték már egyébként kritikák a dallal kapcsolatban: tavaly Ian Brennan producer arról beszélt, hogy a Rolling Stones tagjai “játsszák a számot és profitálnak egy olyan dalból”, ami szerinte a rabszolgaságot, az erőszakot, a kínzást és a pedofíliát magasztalja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik