Kultúra

Életműdíjjal tünteti ki Mészáros Mártát az Európai Filmakadémia

Stekovics Gáspár
Stekovics Gáspár
Ez az első alkalom, hogy közép-kelet-európai filmes kapja az elismerést.

A 34. Európai Filmdíj december 11-i, berlini átadó ünnepségét a világ filmművészetéhez való egyedülálló hozzájárulásának elismeréseként Mészáros Márta kapja az Európai Filmakadémia életműdíját – adta hírül a szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye.

A díj alkalmából, és az Európai Filmakadémiával együttműködve a MUBI november közepétől bemutatja a rendezőnő életművének legfontosabb alkotásait, de az interneten keresztül, az akadémia honlapján maga a gála is élőben követhető lesz.

A Nemzeti Filmintézet MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztésért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke is gratulált Mészárosnak, majd hozzátette:

nagy öröm az életműdíjasok listáján az első magyar nevet látni ebben a különleges évben, amikor a magyar film 120 éves jubileumát ünnepeljük.

Káel emellett kiemelte: Mészáros Márta filmjei közül a közelmúltban 11 alkotás újulhatott meg a Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program keretében, a Filmarchívum és Filmlabor munkájának köszönhetően, így

újabb generációk ismerhetik meg a filmeket, melyek kivételes kordokumentumok egyben, ezért is kell megőriznünk és továbbadnunk őket.

Az idén kilencven éves Mészáros Márta első nagy sikerét az Örökbefogadás (1975) című filmjével aratta, amivel első nőként nyerte el a Berlini Filmfesztivál legjobbjának járó Arany Medvét. Ezt két Cannes-ban kapott elismerés követte: a Kilenc hónap (1976) a FIPRESCI-díjat, a Napló gyermekeimnek (1984) pedig a zsűri nagydíját kapta.

Az 1987-ben, a Napló szerelmeimnek az Ezüst Medvét is a dolgozószobájába helyező filmes pályáját az elmúlt években több életműdíjjal, sőt, Prima Primissimával (2013), Kossuth-díjjal (1990), illetve a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével (2005) is elismerték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik