Kultúra

A Star Trek Kirk kapitánya tényleg az űrbe megy

Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
William Shatner a legidősebb ember lesz, aki valaha a világűrben járt.

Hivatalosan is megerősítették: a Star Trekből ismert William Shatnert Jeff Bezos vállalata, a Blue Origin jövő héten fellövi a világűr határára, ezzel ő lesz a legidősebb ember, aki űrutazást tesz – derült ki a Blue Origin hivatalos közleményéből.

Shatner utazásáról már korábban is volt szó, most viszont már a kilövés időpontját is nyilvánosságra hozták: október 12-én, azaz jövő kedden indul a New Shepard NS-18 fedélzetén a világűr határát jelentő Kármán-vonal magasságáig. Vele utazik még Audrey Powers, Blue Origin repülési műveletekért felelős alelnöke, Chris Boshuizen, a Planet Labs társalapítója, korábban NASA-mérnök és Glen de Vries, a Medidata társalapítója is. A kilövést a Bezos cége élőben közvetíti majd honlapján. 

Shatner a maga 90 évével ráadásul rekorder is lesz: soha nem járt még ilyen idős ember az űrben. 

A korábbi rekord idén júliusban dőlt meg, amikor Bezos maga avatta fel cége űrjáratát: az első négyesben rajta kívül helyet kapott testvére, illetve egy 18 éves és egy 82 éves szerencsés kiválasztott is.

Régóta foglalkoztat a világűr. Most végre enyém a lehetőség, hogy saját szememmel is láthassam. Ez egy igazi csoda!

– foglalta össze érzéseit az utazással kapcsolatban Shatner. A színész a Star Trek-sorozatban és hét mozifilmben játszotta az USS Enterprise kapitányát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik