Kultúra

Eltakarták Michelangelo Dávid-szobrának nemi szervét Dubajban, hogy ne sértsék meg a muszlimokat

Carlo BRESSAN / AFP
Carlo BRESSAN / AFP

Vitát váltott ki Michelangelo híres Dávid-szobrának óriási 3D nyomtatott másolata, amelyet a dubaji világkiállításon mutattak be, miután a szervezők úgy döntöttek, hogy eltakarják a szobor férfiasságát, hogy ne sértsék meg a konzervatív muszlimokat.

A világ egyik legismertebb műalkotása több mint 5 méter magas, 3D-nyomtatással készült másolata a Dubai Expo 2020 olasz pavilonjának részeként látható. Az eredetileg tavalyra tervezett, de a világjárvány miatt elhalasztott expó az innováció és a kultúra példáit mutatja be a világ minden tájáról.

A nyilvános meztelenkedés azonban nem megengedett az Egyesült Arab Emírségekben, és a La Repubblica című olasz napilap szerint a szobor első leleplezése alaposan zavarba hozta az emirátusokbeli VIP-vendégeket. Olasz művészek és műkritikusok groteszknek és röhejesnek nevezték a döntést, hogy a Dávid-másolat nagy részét kőakadályokkal burkolják be, ugyanakkor az olasz pavilon vezetője szerint ez egyedi megközelítése a szobor bemutatásának, nem pedig cenzúra, írja a Daily Mail.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik