Kultúra

Gyomaendrődön állítják majd ki Kállai Ferenc hagyatékát

Új épületszárnyat építenek a városi képtárhoz, ahol nem csak a legendás színész hagyatéka, de egy babagyűjtemény is helyet kap majd.

A Békés megyei település polgármestere, Toldi Balázs az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Gyomaendrőd 250 millió forintot nyert el a fejlesztésre a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán, ebből kívánják majd megvalósítani a fejlesztéseket.

A 200-250 négyzetméteres új épületszárny tervezése már zajlik, pénteken pedig ünnepélyes keretek között leteszik az alapkövet is, így Toldi reményei szerint jövőre elkezdődhet a kivitelezés is.

A Városi Képtár bővítésével létrejövő új épületszárnyban kap majd helyet a város híres szülöttje, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kállai Ferenc (1925-2010) a településnek adományozott

teljes hagyatéka, így többek között a Kossuth-díja, az íróasztala, illetve számos fénykép is.

Az új épületrész másik felében a szintén helyi születésű Latorcainé Ujházi ArankaLatorcai János, az Országgyűlés alelnökének ikonfestő felesége – babagyűjteményét helyezik el. A mostanra már több mint ezer darabból álló játékbaba-gyűjtemény 2016 júniusa óta már látható a gyomaendrődi Körös Látogatóközpontban, új helyén azonban végleges otthonra lel majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik