Kultúra

Az oroszok már a héten indulnak az űrbe leforgatni az első ott játszódó játékfilmet

Andrey SHELEPIN / Russian Space Agency Roscosmos / AFP
Andrey SHELEPIN / Russian Space Agency Roscosmos / AFP
Az oroszok tényleg lenyomták Tom Cruise-ékat: október másodikán fellőnek egy színésznőt és egy rendezőt a Nemzetközi Űrállomásra.

Elsőként forgat játékfilmet a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) Oroszország, megelőzve ezzel az amerikaiakat. A kétfős stáb a tervezettnél néhány nappal korábban, október másodikán indul útra, Julia Peresszild orosz színésznő és Klim Sipenko rendező egy Szojuz-rakétával utazik majd a kazahsztáni Bajkonur űrállomásról – írja az MTI.

A film cselekménye szerint egy kozmonauta megbetegszik az űrállomáson, és elveszíti az eszméletét. Nem élné túl a visszautazást a Földre, ezért rövid időn belül egy doktornőt küldenek hozzá, hogy megmentsék, akinek súlytalanságban kell szívműtétet végrehajtania a férfin.

Az orvost a 37 éves Peresszild alakítja, aki a hollywoodi színészekkel ellentétben valóban az űrbe utazik, és nem egy stúdió kulisszái előtt játszik. A 35 perces film teljesen az űrben játszódik – írta a Rosszijszkaja Gazeta című orosz napilap. A film előkészületei már hónapok óta tartanak,  a színészek olyan kiképzést kaptak, mint az asztronauták.

Csodálatos világot ismertünk meg. Kemény volt, nehéz, kevés alvással

– nyilatkozta Sipenko a lapnak. A rendező mindig magánál tartotta kameráját, hogy a kozmonautaprogramot is dokumentálja. A Vüszov (Kihívás) munkacímű filmet az orosz űrhatóság, a Roszkozmosz a Pervij Kanal állami televízióval közösen készíti. Peresszild és Sipenko 12 napot töltenek majd az ISS-en az ott élő asztronautákkal, majd visszatérnek a Földre.

Az oroszok ezzel az amerikaiak ötletére kontráztak rá: tavaly még az volt a terv, hogy Tom Cruise-zal forgatják majd az első játékfilmet az űrben. A projektet eredetileg őszre tervezték, jelenleg azonban még mindig nincs pontos dátum, vélhetően 2022-re tolódik az első amerikai űrfilm.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik