Kultúra

Meghalt Baksa-Soós János

Hosszas betegséget követően szombaton meghalt Baksa-Soós János választott nevén Január Herceg Tova ICY képzőművész, performer, a Kex együttes egykori énekese – közölte a család a Magyar Naranccsal.

A lap felidézi, hogy Baksa-Soós 1948. szeptember 20-án született Budapesten, zenei általános iskolai tanulmányai után, 1962-ben Kelet-Berlinbe került és  az Aldershof könyvtárban és rajzfilmstúdióban dolgozott. 1966-ban tért vissza Budapestre, első együttesét, a Wastapsot 1968-ban alapította, egy évvel később pedig a Kex énekese lett.

1971-ben, a hatósági zaklatások miatt elhagyta az országot és Nyugat-Németországba ment, ahol Essenben grafikát tanult, majd düsseldorfi Kunstakademie-n folytatott festészeti- és szobrászati tanulmányokat. Mesterei között ott volt Joseph Beuys és Gerhard Richter.

1978-ban Berlinben telepedett le, és ettől kezdve sokkal inkább képzőművész volt. Magyarországon is több kiállítása volt, 1996-ban a Dorottya Galériában, 2007-ben a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban, legutóbb 2019-ben a Paksi Képtárban – írja a Magyar Narancs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik