Kultúra

Leonardo DiCaprio újabb környezetvédelmi projektjeként laborhúst készítő vállalkozásokat támogat

VALERIE MACON / AFP
VALERIE MACON / AFP

Két laborban előállított húskészítményeket készítő vállalkozásban vásárolt részesedést Leonardo DiCaprio, közölte a két érintett startup, az izraeli Aleph Farm és a holland Mosa Meat. A két cég marhahúst állít elő tehenek sejtjeiből az állatok leölése nélkül. Az Oscar-díjas színész emellett tanácsadóként is részt vesz a vállalkozások munkájában.

A klímaválság elleni harc egyik leghatékonyabb útja az élelmiszerellátó rendszer megváltoztatása. A Mosa Meat és az Aleph Farms új lehetőségeket kínálnak a marhahús iránti világszintű igény kielégítésére, ugyanakkor megszüntethetik a jelenlegi ipari marhahústermelés legégetőbb problémáit

– fejtette ki DiCaprio, aki régóta foglalkozik a környezet- és klímavédelem kérdéseivel és problémáival. A kaliforniai Beyond Meat nevű vállalkozásba is befektetett már, mely növényi eredetű hamburgereket és kolbászokat készít, de filmesként is sokat tesz a fenntarthatóságért, több környezetvédelmi dokut is jegyez.

A világ húsfogyasztása a klímaváltozás egyik katalizátora, a tömeges állattartás területigénye és az ehhez kapcsolódó káros anyagok, köztük a metán kibocsátása miatt. A mesterséges úton, laborban előállított, úgynevezett in vitro hús az ezzel foglalkozók szerint orvosolhatja a problémát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik