Kultúra

Sárga rózsákkal és anekdotákkal emlékeztek Törőcsik Marira a Nemzeti Színházban

MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán
A pandémia miatt egészen mostanáig vártak a Törőcsik Mari tiszteletére tervezett emlékesttel, végül tegnap este búcsúztatták a Nemzeti színpadán az áprilisban elhunyt színésznőt.

Anekdotákkal, énekléssel és sárga rózsával emlékeztek az idén áprilisban elhunyt legendára, Törőcsik Marira a Nemzeti Színházban. A Senkié és mindenkié címre keresztelt emlékestet tavasszal a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani, szeptember 21-én viszont megvalósult Bérczes László rendezésében – írja a Fidelio.

Törőcsik előtt a szakma nagyjai tisztelegtek, mindenki a maga módján: Alföldi Róbert például évek óta most először lépte át a Nemzeti küszöbét a színészlegenda kedvéért, a színpadon Pilinszkyt szavalt. Énekelt többek közt Voith Ági, Oláh Ibolya, Básti Juli és Dés László is, Érdi Tamás pedig a színésznő kedvenc zeneszerzőitől, Chopintől és Bartóktól játszott darabokat, Anatolij Vasziljev orosz rendező anekdotákkal emlékezett meg egyik kedvenc színésznőjéről, csak úgy, ahogy Jordán Tamás is. Saját naplórészleteit olvasta fel Pista, Törőcsik legkedvesebb kellékese is, aki így engedett betekintést a színfalak mögötti nő mindennapjaiba. Színpadra léptek a színésznő 80. születésnapján alapított elismerés díjazottai is, amelyet a 25 év alatti legígéretesebb színészeknek ítélnek oda.

A Nemzeti színpada fölé feszített vásznon a színésznő életének fontos mozzanatai kaptak helyet: filmrészletek, fotók, videók, és egy olyan jelenet is, amely itt volt először és utoljára látható: Az öreg és a tenger –próbájáról készült felvételek. A képernyő végül egy róla készült fotón állapodott meg az alábbi idézettel: „Tudni kell szeretni”

A színésznőre kedvenc virágával, a sárga rózsával emlékeztek, az első szálat Vidnyánszky Attila igazgató helyezte el a Törőcsik által használt fotel karfáján. Az ikonikus ülőalkalmatosság helyét végül egy gyertya vette át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik