Kultúra

Utolsó szerepét játssza, utána végleg visszavonul Mécs Károly

MTI/Cseke Csilla
MTI/Cseke Csilla
A Kossuth-díjas színész 85 évesen int búcsút a színháznak.

Tamási Áron Vitéz lélek című darabjában látható utoljára a Nemzeti Színházban Mécs Károly, a Jászai Mari-díjas színész azt követően nem tér vissza a színészkedéshez – derül ki a Blikknek adott interjújából. A művészt tegnap tüntették ki a Széchenyi-örökség Okmányával, nemrég pedig a Kossuth-díjat is megkapta. A 85 éves Mécs jó formában érzi magát, azonban elérkezettnek tartja az időt ahhoz, hogy végre hátradőljön, és élvezze nyugdíjas éveit.

Még egy darabban játszom, aztán visszavonulok. Ez Tamási Áron Vitéz lélek című darabja, amiben még megtartottam a szerepemet, de hát nagyon ritkán játszották a pandémia miatt, és nem tudom, mikor tűzik műsorra legközelebb. De többet már nem vállalok, szeretném békésen leélni ezt a pár évet, ami még hátravan.

A színész biztos abban, hogy a színház hiányozni fog neki, és még vannak ötletei, de már nem akarja folytatni. Elmondása szerint bőven akad majd dolga ezen kívül is, zenészekkel dolgozik együtt, és egyéb elfoglaltságai is akadnak. Beszélt a díjairól is, amelyekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy az utóbbi időben megszaporodtak az elismerések:

Az az igazság, hogy nagyon sokáig szinte semmilyen díjat nem kaptam, aztán egyszer csak elkezdtek jönni az elismerések, de úgy érzem, gyakorlatilag az a helyzet, hogy ez nem csak nekem szól. Ez az egész generációmnak szól, ami most már távozóban van. Elment Törőcsik Mari, és még nagyon sokan az osztálytársaim és a színésztársaim közül is. Valahogy most úgy érzem, helyettük is kapom az elismeréseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik