Kultúra

A ruandai népirtás hősének tartották, most terrorizmusért ítélték el

STRINGER / AFP
STRINGER / AFP

Terrorizmushoz köthető vádpontokban bűnösnek találta hétfőn egy ruandai bíróság Paul Rusesabaginát, azt az egykori szállodaigazgatót, akit az 1994-es ruandai népirtásról szóló, Hotel Ruanda című filmben életmentő hősként mutattak be. Az ítélet szerint Rusesabagina húsz vádlott-társával együtt az MRCD-FLN nevű terrorszervezet tagja volt, és a népirtás idején embereket támadtak meg az otthonaikban vagy az autóikban.

A hatvanhét éves Rusesabaginát tavaly vették őrizetbe Dubajban. Állítása szerint a hatóságok elrabolták őt, és Ruandába vitték, hogy vádat emeljenek ellene. Rusesabagina visszautasította az ellene felhozott vádakat, azzal érvelve, hogy azért hurcolják meg, mert Paul Kagame ruandai elnök nyílt bírálója.

Rusesabagina ellen kilenc pontban emeltek vádat, terrorszervezetben való részvétel mellett irreguláris fegyveres csoport alapítása, terrorizmus finanszírozása, illetve terrorcselekményként elkövetett gyilkosság, emberrablás és rablás is szerepel a vádpontok között. Az ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyében. Az amerikai lakóhellyel rendelkező Paul Rusesabaginát a 2004-ben bemutatott Hotel Ruanda című filmnek köszönhetően ismerte meg a világ, a film története szerint a férfi egy Kigaliban működő luxushotel vezetőjeként életét kockáztatva rejtegetett és mentett meg több száz embert a népirtás elől. Rusesabagina később a rivaldafényt arra használta fel, hogy bírálja Kagame elnök kormányát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik