Kultúra

Lemondta fellépését a világ legsikeresebb hegedűművésze, mert nem játszhatott Jimi Hendrixet

DANIEL REINHARDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
DANIEL REINHARDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ali pár nappal a tervezett dátum előtt lemondta a Robert Albert Hallba tervezett koncertjét Nigel Kennedy hegedűművész, mert a koncertet szervező Classic FM nem engedte, hogy a zenész eljátssza Jimi Hendrix-feldolgozását. A rádióadó azt kérte, játsszon inkább valamit Vivaldi Négy évszakjából, mert Hendrix nem passzol a hallgatóik ízléséhez. Kennedy szerint ez azonban annyira őskori szemlélet, hogy a rádiót ezentúl csak Jurassic FM-nek nevezi majd.

Ez zenei szegregáció. Ha emberekkel bánnának így, illegális lenne. Ha ez a hozzáállás ennyire jelen van a művészetekben, akkor nyilvánvalóan nem oldottuk még meg az előítéletek problémáját. Sokkal többről van szó, mint hogy engem felzaklattak egy kicsit, az előítéletesség a zenében szörnyű dolog. Effektíve azt mondják, hogy Hendrix belefér a Marquee Clubban, de nem fér bele az Albert Hallban

– nyilatkozta a zenész.

Nigel Kennedy egyébként minden idők legsikeresebb hegedűművésze, ő jegyzi a világ eddigi legtöbb eladást produkáló klasszikus zenei lemezét, mely történetesen pont egy Négy évszak-lemez. Ugyanakkor Kennedy óriási Hendrix-rajongó, 1999-ben komplett albumot adott ki Hendrix-feldolgozásaiból. A Royal Albert Hallban a Chineke! nevű, fiatal fekete és egyéb színes bőrű kisebbségekhez tartozó zenészekből álló zenekarral akarta előadni Jimi Hendrix néhány dalának feldolgozását, ám a Classic FM lebeszélte volna erről.

A mostani koncert kapcsán a Classic FM nem csak Hendrix-ügyben húzta ki nála a gyufát.  Elmondása szerint nem kapott volna megfelelő időt próbálni a koncertre, emellett pedig abba is beleszóltak, hogy adja elő a Négy évszakot: karmesterrel kellett volna zenélnie, amit soha nem tett, soha nem is kérte tőle senki. Így az, hogy letiltották a Hendrix-dalokat, az utolsó csepp volt a pohárban. Kiemelte, hogy azt nagyon sajnálja, hogy a közönséget cserben hagyja, de, mint mondja, nem hagytak neki más lehetőséget. A Guardian megkereste a Classic FM-et, de a rádió nem kívánta kommentálni az esetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik