Kultúra

Ikonikus sakkmesternő perli a Netflixet A vezércsel miatt

Netflix
Netflix

Nona Gaprindashvili grúz sakkozó ötmillió dollárra perlit a Netflixet becsületsértését A vezércsel (The Queen’s Gambit) egy mondatáért. A Deadline megszerezte a periratokat, melyek szerint a Netflix szándékosan és tudatosan hamisan ábrázolta Gaprindashvili sakkozói karrierjét. A botrányt egyetlen mondat indította el. A sorozat záró epizódjában egy kommentátor ugyanis az Anya Taylor-Joy alakította Beth Harmonról ezt mondja:

Az egyetlen szokatlan dolog vele kapcsolatban a neme. És még az sem annyira különleges Oroszországban. Ott van Nona Gaprindashvili, bár ő a női világbajnok, és sosem játszott férfiakkal szemben.

Itt a kamera a közönségre vált, közöttük is egy konkrét nőre, aki a per szerint egyértelműen Gaprindashvili akar lenni. A peranyag hangsúlyozza: az, hogy a sorozat szerint Gaprindashvili sosem játszott férfi sakkozók ellen, hamis, szexista és lekicsinylő.

1968-ra, amikor a kérdéses epizód játszódik, ötvenkilenc férfi sakkozóval játszott, közülük huszonnyolccal szimultán, egyetlen játszma alatt, akik között legalább tíz sakknagymester volt

– emelte ki a huszonöt oldalas bírósági anyag, mely úgy fogalmazott, hogy a Netflix ugyan tisztában volt ezekkel a tényekkel, ám a dráma fokozására azzal az olcsó trükkel élt, hogy elhazudta ezeket a tényeket. Ráadásul Gaprindashvilire oroszként hivatkoztak, nem pedig grúzként, ami további sértés. A sakkozó állítólag már a sorozat bemutatása után a Netflixhez fordult ez ügyben, ám a streaming-szolgáltató nem vette komolyan az ügyet, ártalmatlannak nevezve a kérdéses jelenetet.

A Netflix közleményben reagált a perre, hangsúlyozva, hogy bár minden tiszteletük Gaprindashvilinek és eredményeinek, a per állításai alaptalanok és készek megvédeni magukat a bíróságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik