Kultúra

Megkezdődött a Stonehenge felújítása

Stonehenge
David Sánchez Núñez
Stonehenge
David Sánchez Núñez
A rejtélyes építmény állapotán nem csak a klímaváltozás, de az ötvenes évek munkálatai is sokat rontottak.

Hétfőn elindultak a négyezerötszáz éve álló Stonehenge restaurálási munkái, aminek célja, hogy az óriási kőtömbökből álló építmény a következő évszázadokban is állva maradhasson – tette közzé az MTI.

A klímaváltozás, a szélsőséges időjárás, a természetes erózió, illetve az 1950-es években végzett, távolról sem szakszerű munkák miatt a kövek egy részének állékonysága nagy mértékben csökkent, így hatvan évvel az előző konzerválási kísérlet után a szakemberek újra felállványozták az építményt.

A főleg a vízszintesen fekvő köveken mély repedések, illetve lyukak is láthatók, de külön figyelmet szentelnek majd az 1900-ban lezuhant, majd összetört 122-es számú kőre is, aminek darabjait

1958 óta kemény betonhabarcs tartotta össze, a repedezett kötőanyagot most azonban légáteresztő mészhabarcsra cserélik.

A szakemberek a kövek lézerszkennelését is elvégezték, így fény derült arra, hogy a wiltshire-i West Woodsból származó szarufaköveken lévő természetes lyukak egy része annyira méllyé vált, hogy a felújítás hiánya további repedéseket szülne.

A munkálatok két héten át tartanak majd, a látogatók azonban mindeközben is láthatják majd a máig tisztázatlan célból született megalitikus építményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik