Kultúra

Morcheeba: A brexit tönkretette a brit zeneipart

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu
Újra fellépett Budapesten a Morcheeba. A 90-es évek nálunk is népszerű együtteseinek egyikét a Godfrey testvérpár alapította, majd  kiegészültek Skye Edwards énekessel. A kétezres években a formációból először Skye dobbantott, majd miután visszatalált a zenekarhoz, Paul Godfrey hagyta ott őket. A megmaradt két alapítóval, Skye Edwardsszal és Ross Godfrey-val felültünk a nosztalgiavonatra.

Ross, az MTI-nek adott interjúdban dicsérted a magyar The Qualitons zenekart. Az együttes egyik tagja nem győzött hálálkodni a Facebookon.

Ross: Sose láttam őket, de rendszeresen hallgatom a számaikat Spotify-on. Egy újságíró barátom hívta fel a figyelmemet rájuk. Kevés magyar együttesről tudok, aki élőben játszott az amerikai KEXP rádió YouTube csatornáján. Akit oda meghívnak, az tényleg jó. A Qualitons teljesen egyedi, pszichedelikus gitárhangzásokat használ.

Amikor a Morcheeba 2009-ben fellépett Budapesten, akkor Ross, te a koncert elején megbontottál egy üveg whiskyt és a buli végére meg is ittad.

Ross: Hazugság!

Oh, pardon.

Ross: Tequila volt. Nem whisky.

A kilencvenes években ti voltatok az egyik legnépszerűbb triphop együttes. A riválisok közül kit tartottatok a legtöbbre?

Skye: A Portisheadet és a Massive Attacket. Utóbbi koncertjein fordultam meg többször, közelebb áll a szívemhez, mint a másik zenekar.

Palágyi Barbara / 24.hu

Létezik még a triphop?

Skye: Mivel mi még huszonöt év után is itt vagyunk, leszögezhetjük: igenis létezik. Bár sosem szerettem, amikor ebbe a lassú tempójú kategóriába soroltak minket. A klasszikus dalszerzésben hiszünk, szóljon az néha rock, pop, dub, reggae vagy blues stílusban. Aki triphopnak minősíti a zenénket, az felületes. Mint most te.

Ott a pont. Melyik slágereteket szerették a legtöbben?

Ross: Popos értelemben sosem csináltunk világslágert. A Rome Wasn’t Built In a Day közelítette meg leginkább azt a szintet. Fura, hogy különböző országokban különböző számainkat preferálták a hallgatók.

Skye: 2018-ban játszottunk Fokvárosban, Dél-Afrikában, ahol a legnagyobb őrjöngést a Trigger Hippy számunkkal váltottuk ki. Ilyen téren nekem ez okozta a legnagyobb meglepetést.

Melyik dalotok a magyar közönség kedvence?

Ross: A Blindfold lesz a ráadásszámunk.

A három alapítótag zeneszerzőként is jegyzi magát. Hogyan tudtatok trióban zenét szerezni?

Ross: Először a tempókat találtuk ki a testvéremmel, a gitár riffeket és a zongorát. Aztán jött Skye egy dallammal, mígnem eljutottunk a szöveghez. Eleinte hagyjuk, hadd vezesse a születő szám a folyamatot, és amikor megtalálta az identitását, elkezdünk aktívan alkotni.

Skye, te 2003-tól 2008-ig szólóztál, átmenetileg kiléptél az együttesből. Az ebben az időszakban készült Morcheeba-dalokból melyik a kedvenced?

Skye: A koncerteken abból az időszakból csupán egyetlen egy dalt szoktam énekelni, az Enjoy the Ride-ot. A többi dalt még csak nem is ismerem, mert nem hallgattam meg azokat az albumokat.

Palágyi Barbara / 24.hu

Miért nem hallgattad?

Skye: Maradjunk annyiban, hogy nem érdekel.

Azt az egy dalt miért énekled el mégis?

Skye: Mert követelték a rajongók. A testükre tetoválták a címét.

2014-ben Paul, a technika embere elhagyta az együttest. Mi változott utána?

Ross: Kevesebb a hiphop elem, és kevesebb a szkreccselés is.

A brexit milyen hatással van a brit zeneiparra?

Ross: Rettenetes hatással van. Gyűlölöm. A legrosszabb dolog, ami történhetett. Boris Johnson egy fasz.

Skye: Tönkretette a brit zeneipart. A turnélogisztika ellehetetlenült, mindenki vízumért áll sorba, ha átruccannánk Európába. Szóval a brexit egy hülyeség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik