Kultúra

Százötvenhárom afganisztáni újság, rádióadó, illetve tévéadó tűnt el a tálib hatalomátvétel óta

MTI/EPA
MTI/EPA
Az augusztus közepén az ország élére visszatért tálibok miatt nem csak a polgári szabadságjogok sérültek, de a sajtószabadság is elindult a teljes eltűnés felé.

Afganisztánban húsz tartományban százötvenhárom médiaorgánum fejezte be tevékenységét azóta, hogy az iszlamista tálibok újra átvették a hatalmat az országban – olvasható az MTI a szabad sajtót támogató szervezetek hétfői közlésére hivatkozó afgán hírcsatorna, a TOLONews nyomán.

A szervezetek illetékesei szerint a megszűnt médiaorgánumok között rádióadók, tévécsatornák és sajtótermékek vannak, megszűnésük legfőbb okai pedig gazdasági és politikai jellegűek voltak.

A tisztségviselők rámutattak:

a jövőben további médiumok megszűnése várható, amennyiben nem sikerül megoldani a pénzügyi válságot, és nem enyhítenek a rájuk vonatkozó korlátozásokon.

Maszrúr Lutfi, az Afganisztáni Nemzeti Újságíró Unió képviselője felszólította a nemzetközi szervezeteket: tegyenek lépéseket azért, hogy ne folytatódhasson ez a lesújtó trend.

Ellenkező esetben hamarosan vége lehet a sajtószabadságnak és más emberi és polgári szabadságjogoknak

– mondta a férfi, akinek véleményét Hudzsatulla Mudzsadadi, az Afganisztáni Újságíró Szövetség helyettes vezetője is osztotta.

A megszűnt sajtótermékek egyike, a harmincöt munkatárssal működő, politikai, kulturális, gazdasági, valamint sporteseményekkel foglalkozó Milma online rádió tíz év után húzta le a rolót. A tizenhárom tartományban élő hallgatókat tájékoztató adó vezetője, Jakob Hán Manzúr gazdasági problémákkal és nem megfelelő munkakörnyezettel indokolta a bezárást.

Az afganisztáni szabad médiát támogató szervezetek szerint jelentősek a gazdasági problémák az országban, a korlátozások pedig nagy kihívás elé állítják a médiaorgánumokat – a tálibok ezzel szemben azt állítják, hogy

igyekeznek biztonságos környezetet teremteni a média számára, hogy az újságírók folytathathassák a munkájukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik