Kultúra

Meghalt María Mendiola, a Baccara duó egykori tagja

JENS KALAENE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
JENS KALAENE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

69 éves korában meghalt María Mendiola, aki a Yes Sir, I Can Boogie című diszkóhimnuszról lett világhírű. Az énekesnő, aki a spanyol Baccara duó egyik fele volt, szombat reggel halt meg Madridban, családja körében. A hírt Cristina Sevilla jelentette be az Instagramon, Mendiola az utóbbi években vele lépett fel duóban, írja a BBC.

Mendiola 1977-ben alapította a Baccarát egy másik énekesnővel, Mayte Mateosszal, mindketten flamenco-táncosok voltak, akik turistákat szórakoztattak Fuerteventura szigetén. A duót egy lemezkiadó vezetője szúrta ki, aki leszerződtette őket az RCA Recordshoz az Egyesült Királyságban, és első kislemezként a Yes Sir, I Can Boogie-t készítették el. A diszkóklasszikus (amely feltűnő hasonlóságot mutatott Thelma Houston Don’t Leave Me This Way című dalával) tíz európai országban, köztük az Egyesült Királyságban is a slágerlisták élére került. A dal több mint 16 millió példányban kelt el, ami több, mint amit akkoriban bármelyik lánycsapat elért.

Miután a Yes Sir, I Can Boogie 1977-ben a slágerlisták élére került, a Baccara saját címadó debütáló albuma azonnali siker lett, és az azt követő kislemez, a Sorry I’m a Lady 1978 elején újabb top 10-es slágert hozott a duónak. Ugyanebben az évben az Eurovíziós Dalversenyre is beneveztek a Parlez-Vous Français? című újdonsággal. A Baccara Luxemburgot képviselve a hetedik helyet szerezte meg. A duó még két albumot adott ki, de a 80-as évek közepére Mendiola és Mateos útjai elváltak, és a Baccara két konkurens változatát indították el (Baccara és New Baccara néven), amelyek külön-külön készítettek felvételeket és turnéztak.

A legnagyobb sláger azonban a Yes Sir, I Can Boogie maradt, melyet sokan feldolgoztak, idén nyáron pedig új életre kelt, miután Skócia nem hivatalos himnuszaként fogadták el a foci Eb-n. Mendiola akkor elmondta, hogy meghatotta, hogy a dal ennyi év után még mindig az emberek életének része.

Soha nem gondoltam volna, hogy újra a slágerlistákon leszek. Már nem vagyok fiatal, de azt hiszem, ez azt mutatja, hogy még mindig tudok boogie-zni. A skót csapat emlékeztette az embereket arra, hogy létezünk, ami nagyon jó

– mondta María Mendiola, aki a fenti képen jobb oldalon látható, a bal oldalon pedig Mayte Mateos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik