Kultúra

Vadászati világkiállítás: helyére került a húszméteres, 240 milliós szarvasagancsos kapu

Monumentális, hullajtott szarvasagancsokból készült kapu fogadja majd a szeptember 25-én kezdődő Vadászati és Természeti Világkiállítás látogatóit. A Totem nevű alkotást szombatra virradóra szállították el Szőke Gábor Miklós szobrászművész csepeli műhelyéből az esemény központi helyszínére, a Hungexpóra.

A 16,5 méter magas, 20 méter hosszú és ugyanolyan széles, bőgő szarvasbikafejet ábrázoló alkotás 10 tonnányi hullajtott agancsból készült. A Totem a kiállítás központi helyszínén, a bejáratnál fogadja majd a látogatókat, akik a szarvasbika tátott száján keresztül sétálhatnak be a Hungexpo területére.

A hullajtott agancsokból álló installáció a világkiállítás szimbolikus bejárataként megtestesíti a nemzet egységét, a természet sajátos körforgását és azt az összefogást, amelyet a magyar vadászok tanúsítottak

– hangsúlyozta Kovács Zoltán, az esemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos a szobor elszállítása előtt a képzőművész műhelyében.

Szőke Gábor Miklós kiemelte, hogy csapatával több mint egy éve dolgoznak a 240 millió forintból megvalósult szobron. „Soha nem dolgoztam még olyan anyaggal, amelyből nincs két egyforma a világon. Itt minden egyes agancs önálló műalkotás, amelynek meg kellett találni a megfelelő helyét” – hangsúlyozta, hozzátéve, a szobor az ország egész területén felelhető állatok agancsaiból épül fel, amelyeket erős acélszerkezetre rögzítettek. Nagy munkával járt a váz statikai megtervezése és kivitelezése, a rozsdamentes acélszerkezetet saját maguk gyártottak le, mintegy ötvenen dolgoztak a szobor létrehozásában.

Szőke állami megbízások tekintetében az utóbbi tíz év legsikeresebb szobrásza Magyarországon. Egy éve portrét is közöltünk róla:

Kapcsolódó
A szobrász, aki egy halom lécből épített magának NER-karriert
Szőke Gábor Miklós pillanatok alatt vált a magyar művészvilág egyik legtöbbet foglalkoztatott alakjává, aki falécekből, majd fémlapokból készített munkáival tűnik fel úton-útfélen. De mi a titka?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik