Kultúra

Klippremier: milyen hangokat őriz egy üres szoba?

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az Alaprajzaink kísérleti hanginstallációs és videóművészeti vállalkozás, amely arra keresi a választ: hogyan szólaltatható meg a tér, mi egy tér hangja? Mennyiben, milyen formában őriz egy elfelejtett, elhagyatott tér hangokat?

Ez a koncepció ihlette Tóth Kinga és a blanche the vidiot művészpáros (Bodnár János Kristóf és Péter Szabina) közös munkáit: két videóklipnek is tekinthető mozgóképet és egy hangjátékot.

Közös munkáik hátteréről az elsősorban költőként ismert Tóth azt írta:

Az ArtColony Cered 2021-es művésztelepeinek hívószava a hangár volt. A hangár tematika félig etimologizáló, félig játékos olvasata indított el bennünket az alkotások koncepciója felé: hangok áradatában vagyunk állandóan – belső és külső, saját és elsajátított, magán és közös hangokéban –, amik formálnak, és amiket mi formálunk. A falu és a művésztelep miliője mint helyszín és mint vízió hasonló kettőségek felől is megragadható: a helyi mint helyspecifikus, ezáltal általánost megmutatni tudó; a múlttal folyamatosan számot vető és arra reflektáló, egyben a jövő felől értelmezett; a helyi közösség és a gyüttmentség, a be/telepesedés mezsgyéjén mozgás gerjeszti azt a folyamatos oszcillálást, ami az Alaprajzaink vázát is adja. E konstruktív kettőségek, sokaságok felől közelítve kérdezzük munkáinkkal, egyfelől: mit jelent a hang, a hangok tere?

Tóth Kingával készített korábbi interjúnk itt olvasható:

Kapcsolódó
Ha észrevesszük, hogy több Tóth Krisztina van, őket már nem lehet lekurvázni
Mit csináljanak a fiatal írónők, ha zaklatják őket? Mennyire lejt a pálya a férfiaknak a magyar irodalmi életben? Interjú Tóth Kingával, a Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fórumának alapító tagjával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik