Kultúra

Balázs Imre József lett az idei Osvát Ernő-díjas

Kiss Gábor / MTI
Kiss Gábor / MTI

A tegnap nyitott 92. Ünnepi Könyvhéten – melyről mesés galériánkat itt tudja végiglapozni – péntek délelőtt átadták az idei Osvát Ernő-díjat, mellyel az irodalmi, művészeti folyóiratok szerkesztőit ismerik el. A szakmai kuratórium döntése alapján a 2021-es díjazott a Korunk főszerkesztő-helyettese és irodalmi szerkesztője, az irodalomtörténész-kritikus-költő Balázs Imre József lett, számolt be a Litera. A járvány miatt elmaradt tavalyi díjátadást is pótolták, a 2020-as díjazott a Litera főszerkesztője, Nagy Gabriella volt.

Az Osvát Ernő-díj Janáky Marianna privát kezdeményezéseként jött létre 2018 januárjában, a díjat évről évre annak a szerkesztőnek ítélik, aki a zsűri szerint a legtöbbet tette a fiatalok ízlésformálásáért, és részrehajlás nélkül a minőséget tartotta elsődleges szempontnak munkájában. A kuratóriumban Radics Viktória, Zelei Dávid és Áfra János foglalt helyet.

Balázs Imre József irodalomtörténész, kritikus, költő Székelyudvarhelyen született, 1998 óta a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen tanít, 2004 óta docensként. 1999 óta a Korunk irodalmi és kritikarovatának szerkesztője, 2008 és 2012 között a lap főszerkesztője, 2013-tól főszerkesztő-helyettese. 1996 óta rendszeresen publikál verseket, irodalomkritikát, tanulmányokat folyóiratokban, antológiákban, napi- és hetilapokban. Az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Romániai Írók Szövetsége és a Szépírók Társasága tagja. Balázs Imre Józsefet a díjátadón Zelei Dávid méltatta.

A díjat, melyet az első években Makó városa, illetve Farkas Éva Erzsébet, Makó város polgármestere támogatta, először 2019-ben adták át, Jenei Lászlónak, a Műút akkori szerkesztőjének, aki azóta a folyóirat főszerkesztője lett. Az Osvát Ernő-díj gondozását 2020-tól a Fiatal Írók Szövetsége és a Szépírók Társasága vette át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik