Kultúra

Michael Moore: Büszke vagyok Bidenre az afganisztáni csapatkivonás miatt

Jerker Ivarsson / AFTONBLADET / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AF
Jerker Ivarsson / AFTONBLADET / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AF
Egyből Churchillhez hasonlította az elnököt.

Michael Moore támogatását fejezte ki Joe Bident, elismerően nyilatkozott az amerikai elnök afganisztáni kivonását érintő döntéséről. Az Oscar-díjas rendező az MSNBC The Beat with Ari Melber című politikai műsorban fejtette ki, mit gondol az elnök törekvéseiről és a csapatkivonásról. Az utóbbit Winston Churchill döntésével és a dunkerque-i evakuációval hozta párhuzamba, amely során ugyan több mint háromszázezer katonát menekítettek ki az ellenséges németek gyűrűjéből, azonban tizenötezren életüket vesztették az evakuáció közben, Churchillt mégis hősnek nevezték a művelet miatt. Moore szerint a csapatkivonás egy őrült helyzet, amelyet nem lehet sem jól, sem helyesen csinálni, az elnök viszont ebben a nehéz helyzetben is jó döntést hozott.

Nagyon büszke vagyok Biden elnökre – a michigani előválasztásokon egyébként nem rá, hanem Bernie Sandersre szavaztam –, teljesen meglepett, és úgy érzem, rendkívül szerencsések vagyunk, hogy az elmúlt hónapokban Joe Bident tudhattuk a Fehér Házban.

A rendezőt nemcsak az nyűgözte le, hogy már a hivatali ideje elején ilyen nagy tetteket vitt véghez, hanem az is, hogy nem hátrált ki a döntésből, „ahogyan azt a politikusok, és főleg a demokraták szokták.”

Moore ismert háborúellenes nézeteiről és szókimondásáról, 2003-as Oscar-beszédében – amelyet a Kóla, puska, sültkrumpli című dokumentumfilmjéért kapott – George W. Busht kritizálta élesen az iraki háború miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik