Kultúra

Újra betiltották a zenét Afganisztánban

Az ország élére visszatérő tálibok azt ígérték, nem térnek vissza a korábbi törvényekhez, ezt az ígéretet azonban nem veszik túl komolyan.

Az elmúlt hetekben az amerikaiak helyett lassan a tálibok vették át az uralmat Afganisztánban, ez pedig az ezredforduló előtti szigorú szabályok lassú visszatérésével jár.

A tálibok szóvivője, a lassan talán kulturális és információs miniszterré váló Zabibulla Mudzsahid a New York Times-nak adott szerdai interjújában ugyanis arról beszélt, hogy

a nyilvánosan játszott zene újra tilos lesz,

hiszen

az iszlámban tilos a zenélés. Remélhetőleg meg tudjuk győzni az embereket erről, így nem kell nyomást gyakorolnunk rájuk

– mondta.

A közel-keleti ország lakói 1996 és 2001 közt már érezhették ennek a törvénynek a furcsa hatásait, hiszen akkor mindössze a vallási témájú dalok egy része volt szabadon játszható.

A tálibok visszatérése már az elmúlt hetekben is gyökeresen átformálta az afgán médiát: a különböző tévé- és rádióadók ugyanis egyedül iszlám dalokat játszanak, bár nem tudni, hogy ezt a visszatérők kérték, vagy a felelős pozíciókban lévők önszántukból – saját életüket védve – döntöttek a hirtelen váltás mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik