Kultúra

Cserhalmi György: Csak mi vagyunk ilyen hülyék?

Zih Zsolt / MTVA
Zih Zsolt / MTVA

Hosszú interjút adott a Filmtettnek Cserhalmi György abból az alkalomból, hogy szeptemberben lesz Jancsó Miklós születésének centenáriuma. A beszélgetés jelentős része szól Jancsó és Cserhalmi közös munkáiról, köztük utóbbi első nagy filmszerepéről a Szerelmem, Elektrában.

Egyszerűen jó volt vele lenni. Mindenhol máshol szar volt

– foglalja össze a Jancsóról alkotott véleményét Cserhalmi.

Szóba kerül az is, hogy Cserhalmi a Jancsó-filmekben és más munkáiban is minden kaszkadőrfeladatot megcsinált, ami biztosan nem használt az egészségének. A kérdésre, hogy nem bánja-e mindezt, így felel:

Nem. Bánjam meg az életemet? Itt vagyok 73 évesen. Ölni nem öltem, se tettel, se szavakkal, bár szavakkal lett volna kedvem. Az, hogy fáj… hát fáj. Másnak is fáj.

Régi alakításairól azt mondja, nem nézi újra őket, ha a filmjeit adja a tévé, elkapcsol. Ma már egészen más stílusban játszana, amire az volt hatással, hogy feleségével, Cserhalmi Erzsébettel halála előtt „végigbeszélgettek egy évet”. „Ott minden megtörtént kettőnk között, dráma, vígjáték, de ebben a csendes tónusban, ahogy mi most beszélgetünk. Arra gondoltam, hogy így kéne valamit két órában végigvinni. De azt is gondolom, hogy ez visszaélés lenne az ő emlékével” – mondja.

Szóba kerül az is, milyen közönsége lesz Jancsó Miklós filmjeinek 10-20-30 év múlva. Cserhalmi a magyar közszolgálati televízió mulasztásait említi:

Az, hogy a közszolgálatinak hazudott televízió a magyar film 120 éves évfordulója kapcsán egyetlen Jancsót sem ad le, az valamiről árulkodik. Ugyanakkor ezek a tahók tudhatnák, hogy Londonban egy hét Jancsóról fog szólni, és a világ legjobb rendezői fognak arról beszélni, hogy mit tanultak tőle. Csak mi vagyunk ilyen hülyék. Inkább költői kérdésként teszem fel: csak mi vagyunk ilyen hülyék? Az ember ilyenkor tényleg begurul, minek ennyire szolgalelkűnek lenni. Kéne egy kis tartás abba a televízióba, hogy gondoljanak ők is valamit a világról. »Egy este megkockáztatunk egy Jancsót, mert lehet, hogy lesz egy kis dádá, de valahogy megússzuk.«

Ezek csak nagyon rövid részletek a Filmtett hosszú interjújából, amit itt lehet és érdemes is elolvasni.

Mi tavaly áprilisban beszélgettünk a színésszel:

Kapcsolódó
Cserhalmi György: Tele lesz zombikkal a vászon, előre rettegek
Karanténos, telefonos, rendszerváltós Nagyinterjú arról, hogy „hülyék lettünk, de nem azért, mert eleve hülyének születtünk, hanem mert hülyítjük egymást”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik