Kultúra

Egyetlen képpel mutatta meg a főváros, hogy miért kell minél előbb fákat ültetni

Budapest Városháza / Facebook
Budapest Városháza / Facebook
A belvárosban akár húsz-huszonöt fokkal is melegebb lehet a felszín, mint a zöldebb külső kerületekben. A helyzeten csak a zöldterületek tudnának változtatni.

Hosszú évek óta központi téma a főváros zöldterületeinek növelése, illetve a már meglévő területek megóvása, hiszen az elmúlt évtized térkő- és viacolor-használata lassan sivataggá varázsolja a belvárost.

A változást mindenki a saját bőrén érezheti, hiszen nem egyszerűen csak kevesebb fán, cserjén vagy gyepszőnyegen pihenhet meg a szemünk, de

az utcák levegője is sokkal melegebb az indokoltnál.

Tökéletesen érzékelteti ezt a Városháza Facebook-oldalán pénteken kora délután megjelent műholdfelvétel, ami egy öt évvel ezelőtti állapotot mutat be.

A 2016. augusztus 31-én, 11 és 12 óra közt készült felvételen jól látszik, hogy a város különböző pontjainak hőmérséklete az árnyékban tapasztalható 28-29 fok helyett elképesztően széles skálán mozgott.

A nagy, összefüggő zöldterületeken (Népliget, Városliget, Fiumei úti Nemzeti Sírkert, valamint a külsőbb kerületek erdői) alulról súrolták a 20°C-t, a sűrűn beépített negyedekben – így a Nagykörúton belüli területen, Külső-Ferencvárosban, illetve a Kerepesi út és a Fiumei út vonalában azonban akár

45-60 °C közti felszíni hőmérsékletet is tapasztalhattak a járókelők.

Köszönhető mindez a hősziget-hatásnak, ami miatt nem csak a nappalok, de az éjszakák is forróvá válnak, hiszen az épületek, illetve a felszínt borító burkolatok, így az aszfalt, a beton vagy épp a különböző kövek ekkor sugározzák vissza a meleget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik