Kultúra

Cenzúrázta az Instagram az új Almodóvar-film plakátját

Sony Pictures / Youtube
Sony Pictures / Youtube
A képen egy mellbimbó szerepel.

Megjelent az Instagramon a szeptember elején, a Velencei Filmfesztiválon bemutatkozó új Pedro Almodóvar-dráma, a kórházban szülésre váró két anya találkozását bemutató Madres paralelas (Párhuzamos anyák) plakátja, a népszerű kép- és videomegosztó oldal azonban röviddel a feltöltés után úgy döntött, hogy eltávolítja azt a felületéről.

A kép alapja ugyanis hiába egy optikai csalódás – a kivágás miatt szemmé váló, épp lecsöppenni készülő tejcseppel ábrázolt mellbimbót mutat –, de mégis egy fedetlen mellet ábrázol, így az Instagramot kézben tartó Facebook tiltott meztelenség miatt törölte.

A plakát tervezője, Javier Jaen szerint az óriáscégnek szégyellnie kell magát a döntés miatt, hiszen az egyértelműen a cenzúra példája.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

El Deseo (@eldeseo_) által megosztott bejegyzés

A platform azóta bocsánatot kért: az AP hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint

néha, bizonyos körülmények teljesülése esetén kivételt tesznek – ezek közé tartozik a művészeti kontextus is –, így a posztot helyreállították, sőt, sajnálatukat fejezték ki az ügyben.

Az Almodóvar állandó színésznője, Penelope Cruz főszereplésével készült film 2021 végén talán a magyar mozikba is eljut majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik