Kultúra

A világ egyik legnagyobb festője állít ki Magyarországon

BERND SETTNIK / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP
BERND SETTNIK / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Augusztus 27-én nyílik a Magyar Nemzeti Galériában Gerhard Richter első, nagyszabású magyarországi kiállítása. A Valós látszat című tárlaton az életmű első nagy korszakából, a Richter hírnevét megalapozó fotorealisztikus festmények közül is számos látható lesz, de az újabb, nagy méretű, színes absztraktokat is kiállítják.

A 89 éves, drezdai születésű Richter a hatvanas években egyike volt az első német művészeknek, akik számot vetettek hazájuk náci múltjával és annak nyomaival a jelenben. A hatvanas évek végén kezdett absztraktokat festeni, a következő évtizedekben pedig a nemzetközi képzőművészeti világ egyik legnagyobb tekintélyű alakjává emelkedett. A milánói Dóm teret ábrázoló festménye 2013-ban a legdrágább kép volt, amelyet élő művésztől aukción adtak el, 37 millió dollárért.

Fikciós formában Richter fiatalkori éveit dolgozza fel a 2019-ben bemutatott Mű szerző nélkül című film, amiről itt írtunk. Jelenleg is látható a magyar mozikban Corinna Belz 2011-es, a festőről készült dokumentumfilmje, a Gerhard Richter. Az MNG kiállítása a drezdai Gerhard Richter Archivval, a művésszel és a művész kölni műtermével való szoros együttműködésben jött létre, augusztus 27-től november 14-ig látható. Kurátora Bódi Kinga művészettörténész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik