Kultúra

Vízum nélkül koncertezhetnek Magyarországon brit zenekarok

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A brit kormány nyilvánosságra hozta, mely országokkal állapodott meg a brit zenekarok vízummentes koncertezéséről. Tizenkilenc olyan országot határoztak meg, ahová a brit bandák a Brexit után is vízum nélkül léphetnek fel, Magyarország is ilyen ország, írja a Lángoló. A megállapodás kétoldalú, azaz a magyar zenekarokra és előadókra is érvényes, ha Nagy-Britanniában akarnak koncertezni.

A megállapodás értelmében ebben a tizenkilenc európai országban rövid turnéidőszakokra, azaz három hónapnál rövidebb turnézásra a brit zenekaroknak és előadóknak nem kell munkavállalási engedély vagy vízum. Magyarországon kívül vízummentes lett Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Németország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Olaszország,  Szlovákia, Szlovénia és Svédország is. A lista még nem végleges, tárgyalások zajlanak Spanyolországgal, Horvátországgal, Görögországgal, Portugáliával, Romániával, Bulgáriával, Máltával és Ciprussal.

A brexit nyomán komoly támadások érték a brit kormányt a zenei szcéna részéről, mondván, egy esetleges vízumkötelezettség ellehetetleníti a brit előadókat. Elton John is sürgette a mielőbbi megállapodást, melyre most sor is került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik