Kultúra

Így készülnek a bérházak padlóján évszázadokat túlélő cementlapok

Business Insider
Business Insider
Az Európában hosszú múltra visszatekintő eljárást egy hatperces videó mutatja be.

A magyarországi bérházakban, vagy egy nyaralás során bármelyik európai országban sétálva lépten-nyomon ütközünk mindennek ellenállni látszó, végtelen számú mintázatban készült cementlapokba.

Hasonló, sokszor a századfordulón gyártott típusokat tökéletesen másoló darabokat ma is több magyarországi műhely készít, a színfalak mögé azonban csak kivételes esetekben lehet betekinteni, így kevesen tudják, hogy hogyan készülnek ezek a sokszor színes mintázatokat magukon viselő darabok.

A titokra kíváncsi építészetrajongóknak most a Business Insider segít fellebbenteni a titkot: a lap Kairóban meglátogatta ugyanis a hagyományokat ma is követő Szaid Husszaint, aki több mint ötven éve – tizenkét éves kora óta – minden napját cementlapok készítésével tölti, félelmetes pontossággal ügyelve a pontos arányszámokra, keverékekre, illetve a minták pontos megrajzolására.

Az apjától kapott tudást az új generációnak már negyven éve átadó mester reméli, hogy minél többen ennél a lassan eltűnő foglalkozásnál maradnak, így az hosszú időn át tovább élhet majd az egyiptomi építészetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik