Kultúra

„David Lynch és Danny Boyle fogja a kezed a szellemvasúton”

ORiZA
ORiZA

A 24.hu-n látható először ORiZA, azaz Csider István Zoltán hip-hop alteregójának új klipje, a Belami.

A Belami az éber naivitásról, a határhelyzetekről – a rajtaütésszerű felnövésről szól. Társas játékokról, elhomályosult blendékről, vidám lőterekről. Egy olyan freak show-ról, ahol két műsorszám között David Lynch és Danny Boyle fogja a kezed a szellemvasúton; aztán mentek még egy kört. Meg még egyet. A csütörtökről, amin Frusciante először elment. A szerdáról, amin másodszor is. A vélt vagy valós sérthetetlenségről. Inszomniáról, álmokról, elengedésről. Valakiről, akiben újra és újra elbotlik a szemed, amikor tükörbe nézel

– írja az alkotó a klipről, amit Mazzag Izabella rendezett. „Az egész úgy kezdődött, hogy Csicsi (Csider István Zoltán) elküldte a számot, én darabjaimra estem tőle már első hallgatásra, majd áthívtam magamhoz paradicsomos spagettit enni, hogy elmondjam: »Csicsi, az álmaimat látom a szövegben, nagyon durva!«” – így a rendező.

ORiZA, azaz Csider István Zoltán újságíró, „spoken wordista”, dalszövegíró. MC-ként 1997 óta aktív. Rendrakás című önálló verseskötete 2015-ben jelent meg a Magvető gondozásában. Korábban a Népszabadság publicistájaként, illetve az OFFLINE magazin vezető szerkesztőjeként dolgozott; jelenleg a Pesti Hírlap szerkesztője. A Belami a hamarosan megjelenő, Killa Negra című háromrészes EP-sorozatának nyitódala.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik