Kultúra

Több mint 10 milliárdos állami támogatással készül a Hunyadi-tévsorozat

Jövőre kezdik forgatni.

Ma írtuk meg a Variety nyomán, hogy tízrészes lesz a Bán Mór regényfolyamából adaptált történelmi tévésorozat, nemzetközi koprodukcióban készül, és itthon a TV2 fogja bemutatni. Most a finanszírozásra is derült némi fény, a Nemzeti Filmintézet (NFI) honlapján ugyanis közzétették, hogy

az NFI 3.608.119.600 forinttal támogatja a sorozat gyártását, amihez hozzájön még csaknem hétmilliárd forintnyi kormányhatározat alapján nyújtott támogatás.

Az NFI közleményt is kiadott, ami szerint már folynak az előkészületek és a szereplőválogatás, a forgatás 2022-ben kezdődik.

Hunyadi és a nándorfehérvári csata óriási jelentőségű volt a középkorban, évtizedekig meghatározta földrészünk sorsát. Ma, a felülmúlhatatlanul népszerű sorozatok korában látványos, szívhez-lélekhez szóló élményként tudjuk eljuttatni a közönséghez világszerte ezt a dicső történetet. A hazai filmgyártás eddigi léptékét túlszárnyaló alkotást élvonalbeli filmesekből álló nemzetközi stáb közép-európai helyszíneken forgatja. A páratlan alapanyag, a kiváló hazai szakemberek, a világsikereket jegyző Robert Lantos, a Beta Cinema világforgalmazó és a Kormány jelentős támogatása együtt biztosítja, hogy a hazai sorozatgyártás nemzetközi szintre lépjen

– mondta a Filmintézetet vezető Káel Csaba, a kanadai-magyar producer, Robert Lantos pedig arról beszélt, hogy azért is nagy élmény neki ez a sorozat, mert először forgat „magyar színészekkel magyar nyelven egy igazi magyar történetet”. A showrunner a szintén magyar-kanadai George Mihalka lesz, akinek legismertebb filmje egy 80-as évekbeli kulthorror, a My Bloody Valentine, a rendezők között pedig ott lesz Nagypál Orsi (Nyitva, Terápia), illetve a temesvári születésű Robert Dornhelm (Mária Terézia, Apám bűnei, Anne Frank igaz története) is. További részletek itt olvashatók a Rise of the Raven munkacímen futó projektről:

Kapcsolódó
Tízrészes lesz a nagy költségvetésű Hunyadi-sorozat, és a TV2 vetíti majd
A Rise of the Raven címen futó sorozat nemzetközi koprodukcióban készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik