Kultúra

Tilda Swinton: Eszetlen erőszak, ami Magyarországon zajlik

Manfred Werner - Tsui / Wikimedia Commons
Manfred Werner - Tsui / Wikimedia Commons
Az Oscar-díjas színésznő Cannes-ban fejtette ki a véleményét a magyar homofóbtörvényről.

Tisztában vagyok vele, hogy Magyarországon sokféle csata vár önökre a különböző elnyomó intézkedésekkel szemben. A helyzetük elszomorítóan hasonló azokhoz a csatákhoz, amelyeket mi vívtunk a kilencvenes évek elején a 28-as cikkely […] és a „homoszexuális életmód” elnyomása ellen. Amikor homoszexuális életmódot mondok, a Thatcher-kormány megbélyegző kifejezését idézem. Úgy tudom, önök Magyarországon ugyanezzel a helyzettel állnak szemben.

– nyilatkozta Swinton a Magyar Narancsnak, párhuzamot vonva a Thatcher-kormány melegellenes, 1988-2003 közt érvényben maradt, a „homoszexualitás iskolai népszerűsítését” megtiltó törvénye, illetve a világszerte nagy port kavart hazai törvény között.

A lap friss számában olvasható, de online is elérhető cikkben a színésznő kijelentette: elegendhetetlen hangosan felszólalni a döntés ellen, hiszen elérhető a győzelem.

Fontos ébernek lenni. Eszetlen erőszak ez, hangosan szembe kell szállni vele.

– tette hozzá a 2013-ban a moszkvai Vörös térre szivárványzászlóval kiálló művész, aki az ügy nemzetközi fogadtatásáról is beszélt, jelezve: tudnunk kell, mindenki odafigyel, és mindenki tisztában van a helyzettel.

Kapcsolódó
Boszorkány, angyal, vámpír, földönkívüli – 60 éves lett Tilda Swinton, a nagy alakváltó
Nem az űrből pottyant közénk, de identitást épített a furcsaságból, és játszi könnyedséggel közlekedik a Marvel-univerzum és Jim Jarmusch, vagy épp Tarr Béla világa között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik