Kultúra

A kisvárdai fesztivál válogatója szerint otrombaság, ami az Eszenyi-ügy körül kavarog

Ivándi-Szabó Balázs
Ivándi-Szabó Balázs

Május végén derült ki, hogy a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának zsűritagja lesz Eszenyi Enikő is. A június 18. és 26. között megrendezett eseményen, Árkosi Árpád rendező, Venczel Valentin színész-rendező, az Újvidéki Színház igazgatója, Szabó Attila egyetemi oktató, a PIM-OSZMI igazgatóhelyettese és Rosznáky Varga Emma egyetemi hallgató mellett foglal helyet a zsűriben a Vígszínház korábbi igazgatója.

A Népszava Balogh Tibort, a fesztivál válogatóját arról kérdezte, miért hívták meg Eszenyi Enikőt a fesztivál zsűrijébe, aki válaszában úgy fogalmazott, „a díjaktól elesők megjegyzik olykor, hogy a zsűri összetétele méltatlan a fesztivál rangjához”.

Eszenyi Enikő Kossuth-díjas színész-rendező és igazgató. Tapasztalatot szerzett nemzetközi fesztiválokon, olyan összehasonlítási alappal bír, amilyennel nagyon kevesen az élő, aktív alkotók közül. Nem ezen a tavaszon került meghívandóként a jegyzetfüzetembe. Cinikus malíciával mondhatom, nekünk kapóra jött, hogy most éppen ráér. Szó sincs arról tehát, hogy „ha már ez a helyzet”: egy régi kívánságom teljesült.

Eszenyi ügyét apjáéval hasonlítja össze, akiről azt írja, „1957-ben, egy el nem követett ’56-os tette miatt, bírósági tárgyalás nélkül kitiltották Debrecen összes üzeméből és gyárából”.

Budapesten dolgozott, 1964-ben, a nagy amnesztiával párhuzamosan térhetett haza a családjához. Mintha börtönbe vetették volna jogerősen. Nem koncepciós eljárás áldozata volt, hanem magánérdekből megvalósított bűncselekményé, a hamis vádé. Ugyanilyen otrombaság, ami Eszenyi Enikő körül kavarog a Facebook vésztörvényszékén és a különböző intézményi nem-hivatalos népbíróságokon, ahol szintúgy bírósági eljárás nélkül ítélkeznek fölötte, naponta. Az Eszenyi-ügyet nem dolgozták fel színdarabban, nem került a versenyprogramba, ezért a szakmai viták közé sem tudtuk felvenni. Autodaféra, megkövezésre pedig nem vállalkozunk. A Népszava ilyen igénnyel fellépő olvasóinak javaslom, induljon népi kezdeményezés az iránt, hogy Eszenyi összes zaklatottja adja vissza a Kossuth-díját, amennyiben azt az állam nem vonja meg a gyanúsítottól, haladéktalanul. Ha nem volna nekik, kérjenek egyet gyorsan, hogy visszaadhassák!

Mindeközben júniusban kiderült, hogy Eszenyi újra rendezhet az ősszel induló új színházi évadban, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban kap lehetőséget, ahol A cirkuszhercegnő című darabot rendezi majd. A Cseke Péter vezette színház múlt heti bejelentését döbbenettel fogadták azok a színészek, akik mérgező légkörre és elviselhetetlen bánásmódra panaszkodtak Eszenyi vezetése idején. Eszenyi tavaly március végén lépett vissza a Vígszínház igazgatói pályázatától. A botrány azután robbant ki, hogy a 24.hu-nak több volt kollégája is mesélt Eszenyi módszereiről, majd sok színész állt ki a nyilatkozók mellett, többek között Stohl András és Kovács Patrícia is aláírta a nyílt levelet.

Kapcsolódó
Gy. Németh Erzsébet: Ennyit tudott tenni a főváros az Eszenyi-ügyben
A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes szerint a Vígszínházban történtek kivizsgálásával megtették, amit lehetett. Másfél év után megkérdeztük a DK-s politikust korábbi ígéreteiről és a főváros kulturális ügyeiről. Interjú.

Gy. Németh Erzsébet, kultúráért felelős főpolgármester-helyettes szerdán interjút adott a 24.hu-nak, melyben elmondta, a Vígszínházban történt hatalmi visszaélések ügyében érkezett panaszok kivizsgálásával megtették, amit lehetett.

A fővárosi önkormányzatnak nem volt több lehetősége annál, minthogy elrendelte a felügyelőbizottsági vizsgálatot. A nyilvánosságra hozható megállapítások nyilvánosságra is kerültek, akárcsak az igazgató úr által tett lépések egy része. Volt, ami nem. De fontos, hogy a felügyelőbizottság nem joghatóság, nem igazságszolgáltatás és nem is bűnüldöző szerv. És még ennél is fontosabb, hogy a bizottság elé álló sok ember közül senki sem járult hozzá, hogy nyilvánosságra kerüljenek az ott elhangzottak. Névtelenséget kértek, amit nekünk tiszteletben kell tartanunk. Én sem olvastam a jegyzőkönyveket, ezeket kizárólag az a három ember látta, akik a felügyelőbizottságot alkotják. A főváros ennyit tudott tenni az ügyben. Ennél többet csak akkor lehetne tenni, ha bármelyik érintett dolgozó jogi útra terelte volna az ügyet, feljelentést tett volna. Tudomásom szerint ilyen nem történt

– fogalmazott.

Márciusban, több hónapos munka után, szakértők, ügyvédek, a Biztonságos Terek Alapítvány, a Színházi Dolgozók Vígszínházi Alapszervezete és az intézmény Művészeti Tanácsa bevonásával elkészült a Vígszínház Etikai Kódexe és Eljárási Rendje. A színház célja, hogy olyan munkahelyi környezetet biztosítson munkavállalói és szerződéses partnerei számára, amely biztonságos, mindenféle hatalmi visszaéléstől, erőszaktól és zaklatástól mentes, és amely az emberi méltóság kölcsönös tiszteletben tartásán alapul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik