Kultúra

Dylan Farrow szerint Bill Cosby és James Franco ügye jól mutatja az igazságszolgáltatás folyamatos kudarcát

DIMITRIOS KAMBOURIS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
DIMITRIOS KAMBOURIS / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Dylan Farrow szerint mi sem bizonyítja jobban az igaszságszolgáltatás kudarcát, mint Bill Cosby és James Franco ügye. Csütörtökön derült ki, hogy a 2018-ban szexuális zaklatás miatt börtönbüntetésre ítélt Cosbyt szabadon engedik. A komikus azóta is mindent tagad és ártatlannak vallja magát, májusban még attól is elzárkózott, hogy részt vegyen egy szexuális ragadozók számára kötelező programban, garantálva ezzel, hogy továbbra sem szabadul, a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság azonban most felülbírálta a korábbi ítéletet, melynek értelmében Cosbyt szabadlábra helyezik.

James Franco  2,2 millió dollárért (652 millió forint) rendezi a szexuális visszaéléssel kapcsolatos perét. A színész ellen már 2014-ben is felmerültek szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádak, 2018-ban pedig több olyan fiatal nő is megvádolta, akik a színésziskolájába jártak, és akiket elmondásuk szerint kifogásolható szexuális jellegű helyzetekbe kényszerített. Franco tagadta a vádakat, az ügyből per lett, mely februárban zárult le.

Dylan Farrow szerint a két említett esetnek lesújtó következményei lehetnek, a szexuális zaklatás sok áldozata érezheti majd úgy ezek kapcsán, hogy nem éri meg előjönniük történeteikkel, hiszen az igazságszolgáltatás megdönthető.

Azok számára, akik engem és más túlélőket kérdeznek az előbújás okairól és idejéről, remélem, hogy a mai nap tanulsággal fog szolgálni az empátiáról és arról, miért vár éveket – ha egyáltalán előjön vele – hogy beszéljen a bántalmazásáról. Sok túlélő a most történtek láttán majd  úgy dönthet, hogy nem éri meg

– fogalmazott a Twitteren.

Hozzátette, az elkövetők látják, mi történt ma, és tudják, hogy bűneik büntetlenül maradnak.

Valódi, értelmes változást kell látnunk a rendszerünkben, mielőtt valaha is reménykednénk az igazság elérésében.

Dylan és édesanyja, Mia Farrow évek óta azt állítják, hogy Woody Allen molesztálta a hétéves, örökbefogadott Dylant. Az ügyet többször vizsgálták a hatóságok, ám a rendező ellen sosem emeltek vádakat. Nemrég mutatták be a négyrészes Allen kontra Farrow című dokusorozatot, mely mindent megtesz, hogy bizonyítsa Allen bűnösségét, mindezt viszont kínosan elfogultan.

Kapcsolódó
Allen kontra Farrow: A szörnyeteg a szent család ellen
Az HBO új dokusorozata feleleveníti a harminc éves gyerekmolesztálási vádakat, de nem a kiegyensúlyozott vizsgálat a cél, inkább az, hogy beverje az utolsó szöget Allen karrierjének koporsójába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik