Kultúra

Cannes-ban vendégül látják a 89 éves Mészáros Mártát

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című filmje meghívást kapott az idei cannes-i filmfesztivál Cannes Classics programjába. A Nemzeti Filmintézet közleménye szerint ez néhány éven belül a hatodik magyar film, ami bekerült ebbe a szekcióba Jancsó Miklós Szegénylegények, Makk Károly Szerelem, Fábri Zoltán Körhinta, Bacsó Péter A tanú és Sára Sándor Feldobott kő című alkotásai után. A fesztiválra Mészáros Márta és a Napló gyermekeimnek operatőre, Jancsó Nyika is ellátogat.

A Napló-sorozat első részében Mészáros közvetve saját fiatalkorát dolgozta fel. A filmet 1984-ben a cannes-i zsűri nagydíjával jutalmazták. Az író-rendező idén ünnepli kilencvenedik születésnapját, a világ legjelentősebb női filmalkotóinak egyikeként, Agnès Varda és Vera Chytilová pályatársaként hivatkozik rá a közlemény, aki 1968 óta rendez szerzői filmeket. „Egész életművét végigkísérték az árvaság, a női identitáskeresés, szeretetvágy, az elmagányosodás jellegzetes témái. Öntudatos nőalakjainak lázadása mentén olyan szociológiai hátteret rajzolt fel a hetvenes évek Magyarországáról a női lélek nézőpontjából, amelyet más senki” – írja a Filmintézet.

A 74. cannes-i fesztivált július 6. és 17. között rendezik meg, a nemzetközi zsűri elnöke Spike Lee amerikai filmrendező lesz. A hivatalos programba három magyar alkotás is meghívást kapott: Enyedi Ildikó A feleségem története című filmje az Arany Pálmáért versenyezhet, Mundruczó Kornél Evolúcióját a fesztivál idén létrehozott új szekciójában, a Cannes Premieres válogatásban mutatják be, Rudolf Olivér FONICA M-120 című diplomafilmjét pedig a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába válogatták be.

A 24.hu idén is helyszíni tudósítással, kritikákkal készül a fesztiválról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik