Kultúra

A brit filmipart is nehéz helyzetbe hozhatja a brexit

Robert Viglasky/Netflix
Robert Viglasky/Netflix

Miután az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból már több iparágat is nehéz helyzetbe hozott Nagy-Brtianniában, a filmipar is bajba kerülhet, miután az EU arra készül, hogy fellépjen az Európában bemutatott brit televíziós és filmes tartalmak „aránytalan” mennyisége ellen. Ez természetesen nem kis csapást mérne a brit szórakoztatóiparra, lévén az Egyesült Királyság Európa legnagyobb film- és televíziós műsorgyártója, amely 1,4 milliárd fontos bevételre tett szert a jogok nemzetközi értékesítéséből, de a Guardian által megismert belső uniós dokumentumban az Egyesült Királyság dominanciáját az európai „kulturális sokszínűségre” jelentett fenyegetésként írják le.

A tervezet megvonná a brit műsoroktól és filmektől az „európai alkotás” meghatározást. Ennek a jelentősége az, hogy az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelv értelmében a hagyományos televízióban az ilyen európai tartalmaknak kell a műsoridő többségét biztosítani, és az olyan streaming platformokon, mint a Netflix és az Amazon, legalább a bemutatott műsorok harminc százalékát kell kitenniük. Az olyan országok, mint Franciaország, ennél is tovább mentek, és 60 százalékos kvótát határoztak meg az európai alkotásoknak a streamingszolgáltatásban, valamint megkövetelték, hogy a platformok forgalmának 15 százalékát európai audiovizuális és filmművészeti alkotások előállítására fordítsák.

Kapcsolódó
A britek egyik sikerágazata bánhatja a brexitet
Nagy-Britannia méltán lehet büszke a zeneiparára, mely piacvezetőnek is számít Európában. A brit gazdasághoz évente fontmilliárdokkal hozzájáruló iparág számos képviselője most attól tart, nagyot fognak bukni az új szabályok miatt.

Ha valóban megvonnák az európai alkotás megjelölést a brit produkcióktól, azok többé nem számítanának az európai kvótába, és ezzel fontos piacon szenvedne érzékeny veszteségeket a brit film- és tévéipar, mely a dokumentum szerint aránytalanul nagy súllyal van jelen és ezzel veszélyezteti az európai kultúra sokszínűségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik