Kultúra

Segíthet az epilepszián Mozart zenéje

Getty Images
Getty Images
Csökkenti az agy epileptikus tevékenységét.

Antiepileptikus hatással van az agyra Mozart zenéje, és lehetséges kezelést jelenthet az epilepsziás rohamok megelőzésére egy új kutatás szerint, amelyet az Európai Neurológiai Akadémia 7. virtuális kongresszusán mutattak be. Az osztrák zeneszerző híres két zongorára írt szonátájának, a k448-nak a meghallgatása harminckét százalékkal csökkentette az epileptiform kisüléseket. Ezek az agyi elektromos hullámok okozhatják az epilepsziás rohamokat.

A csehországi Brnóban lévő Masaryk Egyetem és Szent Anna Kórház Epilepsziás Centrumának professzora, Ivan Rektor vezette kutatócsoport összehasonlította a Mozart-szonáta és Haydn 94. g-dúr szimfóniája hallgatásának hatását, miközben mérték az agytevékenységet műtét előtt álló epilepsziás betegek agyába beültetett kisagyi elektródákkal. A kutatók meglepetésére jelentős különbségek mutatkoztak a két zenemű hallgatásának hatásai között: Mozart harminckét százalékkal csökkentette az epileptiform kisüléseket, miközben Haydn szimfóniája negyvenöt százalékkal növelte.

Az orvosok kimutatták azt is, hogy a férfiak és a nők agya különbözőképpen reagál a két zeneműre. Haydn zenéje elfojtotta kisüléseket a nőknél, a férfiaknál azonban növelte. A zenemű akusztikus sajátosságai, mint a ritmus, a dinamika és a hangzás azt mutatta, hogy ezek a sajátosságok másként hatnak a férfiakra és a nőkre.

Hisszük, hogy Mozart zenéjének akusztikus jellegzetességei hatnak az agyhullámokra, amelyek felelősek az epileptiform kisülésekért. Azt találtuk, hogy az epileptiform kisülések csökkenése nagyobb a laterális halántéklebenyben, amely részt vesz az akusztikus jelek továbbításában, mint a halántéklebeny mediális térségében, amely az érzelmi válaszadásban játszik fontos szerepet

– magyarázta a professzor. Korábban kutatók azt feltételezték, hogy az epilepsziában a Mozart-hatást a zene érzelmi hatásai váltják ki, mivel dopamin, boldogsághormon szabadul fel a zenehallgatáskor. A szakemberek úgy vélik, hogy eredményeik megnyithatják az utat a személyre szabott zeneterápia előtt, amelyet az epilepsziás rohamok megelőzésére, kontrollálására fejlesztenek ki és további kutatásokat tartanak szükségesnek a zene agyra gyakorolt hatásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik