Kultúra

Jézus Krisztus 50 éve rocksztárként él a színpadon

Szegedi Szabadtéri Játékok
Szegedi Szabadtéri Játékok
Webber és Time Rice – kettejük zsenialitásának köszönhetően létrejött a Jézus Krisztus Szupersztár rockopera, ami azonnal az egekbe röpítette pályafutásukat.

Andrew Lloyd Webber már önmagában is ikonikus zeneszerzőnek számít, ezért nehéz kiemelni egyetlen alkotását, tekintve, hogy olyan műveket köszönhetünk neki, mint Az Operaház Fantomja, a Macskák vagy az Evita. A Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperát ugyanakkor mégis érdemes kihangsúlyozni, hiszen annak ellenére, hogy már több mint félszáz éves darabról van szó, a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend.

A kultikus művet a hetvenes évek elején, 1971-ben mutatták be a Mark Hellinger színházban, a Broadway történetében pedig azóta is az egyik legsikeresebb darabnak számít. Egy évvel a bemutatása után Norman Jewison filmadaptációt készített belőle, ami szintén elképesztő sikert aratott. Éppen a töretlen népszerűsége miatt érdekes, hogy a még karrierje kezdetén lévő Webber eredetileg kísérleti jelleggel írta meg a zenéket, melyeket lemezen tervezett bemutatni. Ekkor jelent meg Tim Rice, akit magával ragadott maga a téma és a hangzásvilág, így a megkomponált dalokhoz szöveget írt. Kettejük zsenialitásának köszönhetően jött létre a világhírű rockopera, egekbe röpítve pályafutásukat.

A mű Jézus utolsó napjait mutatja be Júdás szemszögéből. Az ő narratívája miatt teljesen új megvilágításba kerülnek az Újtestamentumban olvasható történetek, de ezen túlmenően a darab különböző társadalmi témákat is feszeget, melyek azóta sem vesztették el aktualitásukat, így könnyen rezonál bármelyik történelmi korszakkal.

A darabban egyaránt megtalálhatóak a rock és a beat elemei, a különleges hangzásuknak köszönhetően gyakorlatilag a darab összes dala külön-külön is slágerként vonult be a zenetörténetbe. Webber a komponáláshoz inspirációként merített a klasszikus zenéből, például Mária Magdolna egyik híres, I Don’t Know How To Love Him című dalánál is ehhez a műfajhoz nyúlt segítségért.

A mű sikerét az is bizonyítja, hogy két év alatt összesen 711 alkalommal mutatták be, és annak ellenére, hogy a darab elsősorban Webber dalaira összpontosít, az opera cselekménye is rendkívül elismerő kritikákat kapott. A filmadaptáció premierje után pillanatok alatt elkapkodták a darab zenéit tartalmazó lemezt, a legnagyobb slágereket, mint például a Getsemane vagy a Heaven On Their Minds című dalokat pedig a mai napig hallhatjuk a rádiókban. Az 1971-es előadás sokak szerint valójában az első rockoperának számít, hiszen korábban egyik színdarab sem ért el ekkora sikereket, legalábbis kifejezetten a zenéjének köszönhetően.

A Jézus Krisztus Szupersztárt Magyarországon is számos alkalommal feldolgozták, először harmincöt évvel ezelőtt, 1986-ban a szegedi Dóm téren, a székesegyház előtt mutatták be. A rockopera a Szegedi Szabadtéri Játékok életében is fontos szerepet töltött be, hiszen ekkor indult el azon az úton, hogy a hazai musicaljátszás meghatározó helyszíne legyen. A különleges évforduló örömére az idén kilencvenes éves Szegedi Szabadtéri Játékok ismét műsorra tűzi az egyébként is megunhatatlan darabot.

Szegedi Szabadtéri Játékok

A Szegedi Szabadtéri Játékok 1931-es alapítása óta Magyarország legrégebbi és egyben legnagyobb színházi fesztiválja, mely idén június 24-től nyitja meg kapuit a színház iránt érdeklődők számára. A Jézus Krisztus Szupersztár összesen öt estén látható idén nyáron a Dóm téren, melyet már csak a legendás múltja és Webber komponálása miatt is érdemes legalább egyszer megnézni.

Szponzorált tartalom

A cikk a Szegedi Szabadtéri Játékok támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik