Kultúra

A transznemű fiatalról szóló film kikerült a Magyar Mozgókép Fesztivál programjából

Cirkofilm
Cirkofilm
A szervezők állítják: a változásnak semmi köze a héten elfogadott törvényhez.

A Tobi színei című dokumentumfilm egy lánytestben született kamaszt követ éveken át, aki nem tud azonosulni a biológiai nemével. Bakony Alexa alkotásának fő témája a leírás szerint

a támogató család fontossága a felnövésben és az identitáskeresésben, és hidat képez az LMBTQ-emberek és a ciszheteró emberek között.

Eredetileg a Tobi színei is a Filmszemle utódjaként létrehozott Magyar Mozgókép Fesztiválon debütált volna, ám ahogy a hvg.hu megírta: bármiféle nyilatkozat nélkül kikerült a programból. A változtatás még azelőtt történt, hogy a kormány kedden elfogadta a homofób törvényt, amely egyrészt összemossa a pedofíliát a homoszexualitással és transzneműséggel, másrészt megtiltja a homoszexualitás és a nemváltás bemutatását a 18 éven aluliak számára.

A film forgalmazója, a Cirkofilm azt nyilatkozta a lapnak, hogy megkeresték a Nemzeti Filmintézetet, hogy érdeklődjenek a programváltozás okáról. Válaszként egy nyilatkozatot kaptak a Magyar Mozgókép Fesztivál szervezőitől, amelyben azt írták: törekszenek arra, hogy régi magyar filmeket is vetíteni tudjanak a közönségnek, azonban korlátozottak a vetítései lehetőségek, így több új film helyett mégis inkább régieket vetítenek.

Frissítünk!

A Tobi színei producere, Osváth Gábor a Facebookon adott ki közleményt az alkotók nevében a történtekről, amelyben azt írja, nincs tudomásuk arról, hogy a programváltozásnak bármi köze lett volna a később elfogadott törvényhez:

„Bár a tegnapi HVG-cikk időzítése azt a benyomást kelthette, hogy mindennek köze van a hét elején a Parlamentben elfogadott törvényhez, a programváltozásról már hetekkel ezelőtt értesítettek bennünket a szervezők (és aztán az Index is címlapján megírta június 7-én). Döntésüket, hogy a program változtatásával a nemrégiben elhunyt Jankovics Marcell valamint a fesztivál életműdíjasai előtt akarnak több vetítéssel is tisztelegni, tudomásul vettük. Sajnáljuk, hogy nem lesz a Tobi színei a Magyar Mozgókép Fesztiválon, ugyanakkor nem gondoljuk, hogy tendenciózus, a filmünk témájának szóló döntés született volna azzal, hogy a vetítésünk – néhány más filmével együtt – elmarad. Ha tudnánk olyanról, ami a fentieknek ellentmond, kiáltanánk” – írják, hozzátéve, hogy így viszont készülnek a moziforgalmazásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik