Kultúra

Tovább dagad a Golden Globe-botrány: mérgező légkörről beszélnek a kilépő tagok

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
Tom Cruise már visszaadta díjait, több sztár pedig a HFPA bojkottjára szólított fel. Most két tag elégelte meg a megfélemlítést.

Nem ez lesz a Golden Globe éve. Már hónapok óta húzódik a botrány a díjat hagyományosan osztó szervezet, a Hollywood Foreign Press Association (HFPA), vagyis a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége körül. Számos vád fogalmazódott meg, többek között korrupciót, a diverzitás elutasítását és belső megfélemlítéseket is fejükre olvasták. A dolog odáig ment, hogy Tom Cruise visszaadta három Golden Globe-díját, Scarlett Johansson és Mark Ruffalo pedig a gála bojkottjára szólította fel a filmipart. A Hollywoodon végigsöprő felháborodás okairól ebben a cikkben írtunk bővebben, itt pedig az ügyet kirobbantó norvég újságíróval készült interjúnkat olvashatják:

Kapcsolódó
Változásra kényszerítené Hollywoodot a norvég újságíró
Óriási botrány van a Golden Globe-ról döntő HFPA körül. A HFPA elleni pert útnak indító norvég újságírónővel Kjersti Flaa-val interjúztunk.

Most a HFPA két tagja, Wenting Xu és Diederik van Hoogstraten lépett ki, a Los Angeles Times birtokába került lemondó levelükben pedig súlyos vádakat fogalmaztak meg ők is a szervezettel szemben. Döntésüket a toxikus légkörrel indokolták, és azzal, hogy a tagság nagy része még mindig hevesen ellennáll a változásnak, és a sokszínűség érdekében tett lépéseket mindenáron igyekeznek felhigítani. Emellett pedig a félelem, a korrupció és a verbális bántalmazás kultúrája uralkodik a szervezetben. Mindez szerinte teljesen aláaknázza a szakszerű újságírás ösztönzését. A lap szerint Xu és Hoogstraten többször is jelezték panaszaikat a szervezeten belül, ám a HFPA egyik testületi tagja „gyűlöletkampánnyak” nevezte Xu észrevételeit, és kijelentette róla hogy „ellenünk dolgozik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik