Kultúra

Scarlett Johansson kritizálta a hiperszexualizált ábrázolását az első Marvel-filmjében

Jean-Baptiste Lacroix / AFP
Jean-Baptiste Lacroix / AFP

Scarlett Johansson felszólalt a Fekete Özvegy szexualizálása ellen a Vasember 2-ben, a 2010-es sikerfilmben, amelyben karaktere először tűnt fel a Marvel moziverzumban.

Johansson a Collidernek nyilatkozott az önálló Fekete Özvegy-film megjelenése előtt, és többek között azt mondta:

Bár [a Vasember 2] nagyon szórakoztató volt, és sok nagyszerű pillanatot tartogatott, a karakter annyira szexualizált, tudod? Úgy beszélnek róla, mintha egy darabja lenne valaminek, mint egy tárgy, vagy egy dolog, vagy bármi más – mint egy darab segg, tényleg. És egy ponton még Tony is valami ilyesminek nevezi őt… »Akarok belőle«.

Johansson magyarázatképpen hozzátette: „Talán akkoriban ez valóban bóknak tűnt. Érthető, mire gondolok? Mert a gondolkodásom más volt… A saját önértékelésemet valószínűleg az ilyen típusú megjegyzésekhez mértem, de mint sok fiatal nő, az ember magára talál, és megérti a saját önértékelését.

Az új filmről beszélve Johansson ugyanakkor dicsérte, hogy „eltávolodtak a karakter egyfajta hiperszexualizálásától” az új filmben, amelynek társszereplője Florence Pugh, rendezője pedig Cate Shortland. A színésznő így fogalmazott:

Anya vagyok, és az életem megváltozott. Nyilvánvalóan eltelt tíz év, történtek dolgok, és nagyon máshogy, sokkal fejlettebben látom magam. Nőként máshol tartok az életemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik