Kultúra

„Az ország vezetői pontosan tudják, hogyan fordítsanak szembe akár a saját barátaiddal”

Nagy Zsolttal kampányol a TASZ a gyűlöletkeltés ellen.

Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér. Ezt tudom mondani

– idézi Nagy Zsolt Lázár János elhíresült mondatát a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) videójában, aztán terítékre kerül egy-két meredekebb Orbán Viktor- és Kövér László-idézet is. A jogvédő szervezet június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján indította meg kampányát a gyűlöletkeltés és a kirekesztés ellen, ugyanis attól tartanak, hogy a jövő áprilisi választásig tartó kampányidőszakban tovább durvul a közbeszéd.

Én hiszek egy olyan országban, ahol mindenkinek helye van. Ahol a különbségek helyett fontosabb, ami közös bennünk. Egy országban, ahol mindenkinek jó élni

– mondja Nagy Zsolt a videó végén.

A színész, Kapronczay Stefániával, a TASZ ügyvezető igazgatójával együtt nyilatkozott a kampánnyal kapcsolatban a 444-ek:

Emiatt a kampány miatt belém fognak kötni. Hogy ejnye, minek kell most ilyen dolgokról beszélni. De kell, mert lehetőségünk van rá. Nem kirekeszteni akarom a jobboldali gondolkodást, hanem beengedni. Nem biztos, hogy olyan utat választok, mint ők, de helyet kell szorítaniuk maguk mellett, hogy hozzájuk szólhassak. Nem akarok kimaradni ebből az országból, ez az én lakóhelyem is

– mondja az interjúban, Karponczay pedig kifejti, hogy két céljuk van a kampánnyal:

Mára annyira megszoktuk, hogy már korántsem egyértelmű, hogy a gyűlölet egyáltalán nem oké. Ezen mindenképp változtatni szeretnénk. A másik cél, hogy kiálljunk azok mellett, akik a következő évben céltáblává válnak, ahogy láttuk például 2020-ban, hogy milyen gyűlöletpropaganda indult el a roma magyarok ellen, vagy idén az LMBTQ emberek ellen. Nem csukhatjuk be a szemünket, csak mert megtehetjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik