Kultúra

Enyedi Ildikó és Mundruczó Kornél új filmje is Cannes-ban debütál

Csata Hanna / Mozinet
Csata Hanna / Mozinet
Mundruczó a Pieces of a Woman „széljegyzetével", az Evolúcióval, Enyedi Ildikó A feleségem történetével lesz jelen.

Ma hozták nyilvánosságra a Cannes-i Fesztivál versenyprogramját, amelyben két magyar rendező új filmje is helyet kapott: Enyedi Ildikó új mozija, A feleségem története, és Mundruczó Kornél Evolúció című drámája. A világ legnagyobb presztízsű filmfesztiválját július 6-17. között rendezik meg.

Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről után Enyedi Ildikó új filmjében Füst Milán több mint húsz nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett szenvedélyes regényét dolgozta fel, a férfi főszereplő Gijs Naber holland színész, női főszereplője pedig a világhírű Léa Seydoux. A film forgatókönyvét Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX Supervisor Klingl Béla, a zeneszerző Balázs Ádám, a vezető producer Mécs Mónika. A rendező elmondása szerint jelenleg kiemelt helyen foglalkoznak a film magyar szinkronjának elkészítésével, melyet, úgymond, „old school” műgonddal és szeretettel Báthory Orsi szinkronrendezővel készítenek elő, mert, mint a rendező is hangsúlyozta:

ha nemzetközi történetet is írt Füst Milán, egy igazi párizsi nő és egy hollandus hajóskapitány egymást tépő szerelmét, mégiscsak magyarul írta.

Yorick Le Saux

Mundruczó Kornél a mostani meghívással már hetedszer fog szerepelni Cannes-ban. Evolúció című filmje német-magyar koprodukcióban készült, és a fesztivál újonnan létrehozott, Cannes Première szekciójába kapott meghívást, melyben a Cannes-ba visszatérő alkotók innovatív munkáinak adnak helyet. A film meglehetősen hirtelen és nagyon gyorsan készült: 2021 tavaszán, mindössze tizenhárom forgatási nappal vették fel, és a jelek szerint mostanra az utómunka is összeállt annyira, hogy a film máris elkezdhesse a fesztiválturnét. Az Evolúció Mundruczó nyolcadik nagyjátékfilmje, melynek forgatókönyvét Wéber Kata írta, és, mint írják, egyfajta széljegyzet az előző, mindössze tavaly bemutatott és Oscar-díjra jelölt Pieces of a Womanhez: örökül kapott traumákról és azok feldolgozásának lehetőségeiről szól három nemzedék kapcsolatain, és az azokat átszövő történelmi traumákon keresztül. A film főszerepeiben Monori Lili, Láng Annamária, Goya Rego és Padmé Hamdemir láthatóak. A film operatőre a francia Yorick Le Saux, ő fényképezte többek között a 2019-es Kisasszonyokat vagy a 2013-as Halhatatlan szeretőket. A vágó Jancsó Dávid, a látványtervező Varga Judit „Csuti”, a zeneszerző pedig Dascha Dauenhauer.

Mindkét film NFI-támogatással, jelentős külföldi részvétellel, koprodukcióban készült, és az is közös bennük, hogy a tervek szerint mindkét film idén ősszel kerül a hazai mozikba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik