Kultúra

Heves vitát robbantott ki a gigantikus Marilyn Monroe-szobor

Wally Skalij/Los Angeles Times / Getty Images
Wally Skalij/Los Angeles Times / Getty Images
Az ikonikus szoknyalibbentést ábrázolja, de sokan szexistának tartják az alkotást.

Marilyn Monroe június 1-én lenne 95 éves, és még mindig képes heves vitákat kirobbantani. Sokak szerint ugyanis a hányattatott sorsú színésznő sem örülne annak a csaknem 8 méter magas szobornak, amit a Palm Springs-i művészeti múzeum bejáratához állítottak fel, és amelyik a történelem leghíresebb villantását ábrázollja: a Hétévi vágyakozás című film azon jelenetét, amelyben a metrószellőzőből feltörő szél fellibbenti Monroe szoknyáját.

A kép olyan mélyen beégett a popkulturális emlékezetbe, hogy az is egészen biztosan ismeri, aki sosem látta Billy Wilder filmjét. Nyilván erre az ikonikusságra támaszkodik a hatalmas alumíniumszobor is, amely korábban, időszakos jelleggel, állt már a városban pár évet, ám most visszakerült, ami sokaknak nagyon nem tetszik. Többek között a múzeum igazgatójának, Louis Grachosnak sem, aki egyáltalán nem tartja helyénvalónak, hogy a múzeum kapuján kilépő gyerekcsoportok egyből Marilyn szoknyája alá pillanthatnak.

Nála is keményebb kritikát fogalmazott meg az intézmény egyik korábbi igazgatója, Elizabeth Armstong, aki szerint az alkotás egy szexista sztereotípia ünneplése, a felállítása pedig nem veszi figyelembe az utóbbi években megváltozott korszellemet és negatív hatással lesz a múzeum reputációjára. Úgy látja, Palm Springs identitásáért folyik a harc, és arculcsapásként értékeli a szobor felállítását, ami szerinte egy mege. Petíciót is indítottak a mű eltávolításáért, amit több mint 40 ezren írtak alá. Persze a gigantikus Marilyn-szobornak támogatói is akadnak bőven, az ő szószólójuk például a helyi Hilton hotel igazgatója, Aftab Dada, aki szerint az emberek többsége örül a műnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik