Kultúra

Seth Rogen szerint el kell fogadni, hogy bizonyos poénoknak lejárt az ideje

VALERIE MACON / AFP
VALERIE MACON / AFP

Új könyvét promózta a Good Morning Britain című műsorban Seth Rogen a napokban, ahol arról is kérdezték, mit gondol korábbi filmjei ma már vitásnak és korántsem pc-nek mondható poénjairól.

Vannak olyan poénok, amik egész biztosan nem öregedtek jól, de szerintem ez a vígjáték természete. A viccek nem olyan dolgok, amelyek szükségszerűen tartósak

– fogalmazott a színész, aki szerint ezek a filmek és a bennük elhangzó poénoknak addig van létjogosultságuk, amíg az emberek nézik és élvezik őket, idézi az Indiewire.

A kérdés kapcsán felmerült a cancel culture és a vígjáték kapcsolata is, mivel sok humorista kénytelen volt leszámolni bizonyos poénokkal, amelyek napjainkban már nem elfogadtottak. A cancel culture fogalmára nehéz magyar megfelelőt találni, azt a jelenséget írja le, amikor valakit a társadalmi vagy szakmai közössége kiutasít soraiból az illető valamely megkérdőjelezhető, bántó megnyilvánulása vagy tette miatt. Erről itt írtunk hosszabban:

Kapcsolódó
Az elnyomottak hangjának indult, lincselés lett belőle
Bár előre mozdított egy csomó időszerű változást, hogy a megnyilvánulásokért és tettekért felelősségre vonhatóvá váltak az emberek és a vállalatok, a cancel culture kétélű fegyver, és messze nem csak a szólásszabadság miatt lenne fontos újragondolni.

Rogen nem érti, amikor a humoristák a jelenségről panaszkodnak, szerinte ha olyan dolgokkal vicceltél, amik mára lejártak, egyszerűen fogadd el.

És ha nem gondolod, hogy kiment a divatból, akkor mondd ezt. Számomra nem éri meg olyan mértékben panaszkodni, ahogy más humoristákat panaszkodni látok

– tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy találna-e visszapörgetve a Twitter-oldalán a múltban elhangzott ellentmondásos poénokat,  Rogen azt válaszolta, soha nem az a fajta humorista volt, aki valamilyen módon kipécézett csoportok megcélzására irányuló poénokat gyártott.

Vicceltünk velük kapcsolatban anélkül, hogy észrevettük volna? Biztosan. És ezek a dolgok ott vanank a filmjeinkben, és amikről örömmel mondhatom, hogy nem öregedtek jól. De a Twitteremen sosem vicceltem olyan dolgokkal, amik kívülről nézve szörnyűségnek tűnnének, ha te igen, akkor megkérdőjelezném, miért tetted ezt. Rettenetes dolgokat mondani rossz, tehát ha ilyesmit tettél, akkor valamilyen formában szembe kell nézned vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik